Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

НЗОК въведе лимит и на пътеките, не само на леглата

Рязането на легла на болниците е факт. Почти няма болница в страната, на която да не са намалени леглата, при някои дори повече nhifот половината. Днес стана известно, че касата налага и нов лимит – на самите клинични пътеки. От вече връчените договори на някои болници се вижда, следното:
Болницата (след орязването) все пак има останали някакви легла например в отделението по хирургия.

В заявлението си тя е посочила, че иска да сключи договор за да речем 8 клинични пътеки съобразно определеното ѝ ниво на компетентност, да речем второ. В предложения от НЗОК „договор“, обаче се посочва, освен намаления брой легла и по кои клинични пътеки ще приема отчети. Така в горния пример с осемте клинични пътеки, касата определя, че ще се работи по две от тях, въпреки, че болницата има легла и отговаря на изискването за изпълнение на осемте. Мотиви или обяснение, за това защо не са включени всички заявени пътеки и как точно са избрани двете от тях липсват.   
Цялостната картина придобива следния уродлив вид:
Цитираната в горния пример болница има издадено разрешение за дейност, в което е посочено, че има 10 хирургични легла – II ниво на компетентност. На тези десет легла, болницата, според медицинския стандарт и изискванията на НРД може да извършва лечение по 8 клинични пътеки.
Здравната каса сключва договор за 5 легла по 2 клинични пътеки.
Така тази болница, която има капацитет и отговаря на всички изисквания да лекува десет болни едновременно, сега по договора с НЗОК ще може да лекува най-много 5 и то само, ако са по 2 от всички 8 възможни пътеки. Повече от половината от разкритите 10 легла ще бъдат празни през цялата година.
Според МС по хирургия, за да отговаря на II ниво на компетентност, отделението трябва да има назначени 6 лекари, от които поне 4 със специалност. Какво ще правят по цял ден тези 6 лекари с двама - трима, до най-много 5 пациенти не се знае. Как ще си изкарат заплатите, как ще си поддържат квалификацията също.
Знае се, обаче че ако в края на годината не докаже, изисквания от МС по хирургия, минимален брой операции от всеки вид, болницата ще загуби даденото ѝ ниво на компетентност.
При тези двойни лимити на обема дейност, касата може да предостави каквито си иска лимити на месечните плащания, защото болниците по никакъв начин не могат да ги изпълнят.
Знае се също, че при тези двойни лимити на обемите, плюс лимит на месечните плащания, пациентите ще доплащат повече, отколкото до сега. Колко точно, ще се разбере скоро.

Коментари   

+1 #6 Красимира 08-06-2016 07:53
Умираме бавно, а продължаваме да търпим този геноцид на здравната ни система. До кога? Май, че заслужаваме участа си?
Цитиране
+5 #5 петрофф 02-06-2016 06:08
Създават ресурс за турските болници
Цитиране
+2 #4 напускащ 01-06-2016 18:19
Продължават да напускат.Ясно е ,че в България няма нужда от истинска медицина и истински лекари.Най-добр е е да дойдат финансистите от МФ и НЗОК и да лекуват пациентите компетентно , икономично и безплатно.Пък който оцелее ще почерпи.
Цитиране
+3 #3 Moskoff 01-06-2016 16:12
А бе наивни цикъл не разбрахте ли че БЛС играе с тях и само имитира несъгласие от време на време и то нежно да ни би някой да се засегне.
Цитиране
+4 #2 наблюдаващ 01-06-2016 13:27
Къде е БЛС? Защо мълчи? Лекарите имат ли съюз или не? Да, наистина Пл. Цеков беше изритан за далеч по- невинни провинения. Тогава на лекарите не им харесваше, а сега си мълчат! Значи им харесва. Питам се тогава- има ли проблем?
Цитиране
+2 #1 д-р Тодоров 01-06-2016 13:19
Само факта, че подобни идеи имаха в НЗОК през 02.2013г доведе до оставката на Пл. Цеков- джойнта. днес в същия и даже по голям мащам, не води до нищо, от времето на Цеков досега, страната е напусната от 1677 лекаря, интересно какво правим занапред!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»