Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

БЛС обяви Национален протест пред Министерския съвет на 6 април

ДЕКЛАРАЦИЯ blsна УС на Български лекарски съюз

УС на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид. Приеха се и се приемат правила, открито насочени срещу българските медици и в ущърб на нашите пациенти, което доведе до хаос в системата. В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие.

За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи.
Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Категорично заявяваме, че нямаме политически амбиции. Нашите конкретни искания са:
Продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него.
Настояваме за възстановяване на ефективно договорно начало.
Настояваме бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.
Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.
Настояваме за свободен избор на пациентите къде да се лекуват.
Настояваме за честна конкуренция по точни правила.
Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.
Настояваме министър Москов да се извини на нас - българските лекари, за обидното отношение.

В защита на тези искания и във връзка със започналите протестни действия, днес УС на БЛС реши:

1. Обявява Национален протест на лекарите в Република България!
2. Призовава всички лекари да подкрепят протестните действия и да се включат в тях.
3. Призовава всички лекари да поставят лентичка с надпис „Протест” на белите престилки, като по този начин изразят своята съпричастност към справедливите ни искания.
4. Възлага на Районните колегии да организират протестни действия по места.
5. Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност.
6. Призоваваме всички лекари от страната на национален протестен митинг под мотото: „Истинска реформа за истинска медицина” на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет.
7. Обръщаме се към нашите колеги – медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитари и друг персонал – с призив за единодействие в защита на достойнството ни и справедливите ни искания.
8. Обръщаме се към управляващите да не допускат репресивни действия към участниците в протестите.
9. Призоваваме нашите пациенти да ни подкрепят, като се включат в подписка в защита на нашите искания и вземат участие в Националния протест.
10. Декларираме, че протестите на българските лекари са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин.

 

УС на БЛС
София, 30.03.2016 г.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 28.97 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»