НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Декларация на БАМО относно Проект на НРД 2016 за медицински дейности

bamoДекларация от Българска Асоциация по Медицинска Онкология, адресирана до Господин Бойко Борисов, Министър – Председател на РБ; 

Д-р Даниела Дариткова, Председател на Комисията по Здравеопазване към 43-то НС; 

Д-р Петър Москов, Министър на здравеопазването;

Д-р Глинка Комитов,Управител на НЗОК; 

Д-р В. Грозев, Председател на УС на БЛС;

Д-р Стойчо Кацаров, Председател на ЦЗПЗ

Относно: Проект на НРД 2016 за медицински дейности

Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми дами и господа,

Броени дни остават до сакралната за българските онколози дата 1-ви април, когато трябва да влезе в сила Проект на НРД 2016 за медицински дейности. Юристи твърдят, че този Служебен НРД е изцяло незаконен, тъй като според чл. 54, ал. 8 от ЗЗО в случаи, когато Националният рамков договор за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД. 

Промените в Проект на НРД 2016 се основават на отменени от Конституционния съд наредби без номера. Едностранно намаление на цени, лимити за дейности, въвеждане на пръстов идентификатор – това са целите на този абсурден Проект на НРД 2016.
Какви биха били последиците за пациентите с онкологични заболявания, ако този противоречив и юридически неиздържан Проект на НРД 2016 влезе в сила?
1. Ще работим в несигурност, основавайки се на документ със съмнителна юридическа стойност. Очакваното обжалване на едни или други постановки от Проекта на НРД 2016 в съда ще забавя неоправдано лечението на нашите пациенти. Известно е, че в онкологията времето е живот.
2. Орязването на цените на пътеки и процедури е най-драстично в онкологията. Уважаеми дами и господа, не позволявайте да се посяга на сигурността и относителното спокойствие на най-уязвимия и чувствителен контингент болни. Клиничните пътеки и процедури за лечение на онкологично болни са едни от най-ниско платените. Оперативно отстраняване на апендикс е остойностено на 800 лв, докато лечението с цитостатици – на 150 - 200! Добре известно е какви рискове крие тази терапия, вкл. смърт от усложнения след прилагането и. Оценена ли е отговорността, която поема персоналът, както и специфичността на тази високо специализирана медицинска помощ? Причината е ясна – нуждаещите се от химиотерапия са над 35 000, докато апендектомиите – 10 пъти по-малко.
3. В момента нашите здравноосигурени пациенти доплащат с инвалидните си пенсии консумативите, необходими за лечението им /еластомерни помпи, мембрани, вкл. поставянето им, на места антиеметици, липсващи в страната медикаменти/. А тези цени са: 750 лв за потр-а-кат заедно с поставянето му /еднократно/, както и минимум 60 лв на всеки 14 дни за еластомерна помпа, необходима за провеждане на продължителни инфузионни режими. С въвеждането на новите орязани цени доплащането от страна на пациентите ще бъде неизбежно – кое да плати по-напред лечебното заведение с 200 лв? Дали двудневния престой, дали образни изследвания, дали кръвни изследвания, вкл. туморни маркери? За труда на персонала да не говорим –той винаги е бил безплатен.
4. Няма страна в света, в която лечението с цитостатици да не се придружава от осигурена антиеметична терапия. Е, тази страна е България. Нашите болни не повръщат и нямат гадене, защото лечебните заведения поемат това лечение. Както и още много други разходи, свързани с лечението на тези болни. Общоболничните разходи за болен, лекуван по КП №298 варират от 500 до 800 лв в зависимост от лечебното заведение и от проведените диагностични и лечебни процедури.
5. Неяснотите, неточните формулировки, разминаването в изискванията за изпълнение на съответните клинични пътеки и клинични/амбулаторни процедури със съществуващия стандарт по Медицинска онкология, поставят под въпрос качеството на извършваните медицински дейности, както и сигурността на нашите пациенти.
6. Всъщност „реформата” на д-р Москов приключва с орязаните цени. По същество клиничните пътеки и процедури са същите, но с променени номера, което ще усложни допълнително работата на софтуерните специалисти и ще доведе до редица технически грешки.
7. И най-страшната последица – разочарование у младите специалисти. Един лекар с познания по вътрешни болести трябва да работи поне 5 години в отделение по химиотерапия, за да натрупа необходимия опит и се яви на изпит за специалност Медицинска онкология. Нормативният хаос в момента, непрекъснатото внушение, че лекарското съсловие мами и извършва престъпления, са непоносими. Те са достатъчен стимул нашите добри млади специалисти да се реализират в други страни, където ще бъдат високо оценени и уважавани.


Уважаеми Господин Борисов,
Уважаеми дами и господа,

Разчитаме здравият разум да надделее и да не позволите да се проведе поредния експеримент в онкологията.
Нека работим, както законът повелява, по съществуващия НРД от 2015 г. Въпреки несъвършенствата му, този Рамков договор би гарантирал по-спокоен лечебен процес и липса на трусове в най-деликатната здравна сфера – онкологията.

 

24.03.2016 С уважение,
Проф. Д-р К. В. Тимчева,
Председател на УС на БАМО

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 84%

Вятър: 22.53 km/h

 • Rain And Snow
  24 Фев 2018 7°C 2°C
 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 4°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»