Нашият коментар

Запознайте се с нашите коментари по важните въпроси на здравеопазването и здравното осигуряване.

Паник бутон в главите

panicКуцо, кьораво и сакато заля ефира, вестниците и електронните медии да обсъжда агресията над медиците. Главния прокурор извика при себе си министри, ръководители на съсловни организации и на отбрани болници. Всички обсъждаха, умуваха и накрая решихакак да сложат край над агресията на медиците:
1. Ще сложат „паник” бутон във всяка линейка.
2. Ще купят нови линейки.
3. Ще направят ремонт на сградите на ЦСМП.

И тази година пациентът няма значение

ДаритковаНа 13 юли се проведе редовно заседание на комисията по здравеопазване за обсъждане на отчетите за дейността и бюджетното изпълнение  на НЗОК за 2016 г. Отчетите бяха приети с 11:9 гласа (ДПС и БСП не подкрепиха отчета). За пореден път Пациента не бе споменат като част от системата на здравеопазване. Сякаш тази система съществува сама за себе си. Институции, народни представители, министерства, “рискови” изпълнители на здравни услуги… Всъщност не се случи нищо ново и няма да се случи нищо различно и през настоящата година. Интересни бяха посланията, които изпратиха различните участници в заседанието.

МЗ все пак ще прави електронни търгове за лекарства

l.nejchevaИдеята за централизирани доставки на лекарства за болниците не е нова. Така се снабдяваха болниците до 1989 година. Новото е един Интернет сайт, на който доставчици ще правят оферти, а МЗ ще сключи договори с първите 5 дистрибутора дали най-ниски цени. Държавните болници пък ще са задължени да купуват само от тези дистрибутори за няколко години напред. Целта на упражнението е да се намалят разходите за лекарства на държавните болниците. Според зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева, в 35 от 62 проверени болници са открити случаи със закупуване на лекарства от болниците над регистрираните цени. Казаното от заместник министъра звучи логично. Има обаче още няколко въпроса, на които трябва да се отговори.

Kойто е виновен, да плати лечението на пострадалите

katastrofaДнес, пушекът от пожар в сметище до Ихтиман стана причина за масова катастрофа на магистрала Тракия.  Рано сутринта магистралата става задимена и с нулева видимост. Тогава започват и верижни катастрофи в двете платна. 47 камиона и автомобила са помлени. Над 30 души са ранени, някои тежко. Цяло чудо е, че няма загинали.
Пожарът гори от седмица. Показаха го по телевизията. Казаха, че пожарната го гаси, ама пожарна на телевизора не се видя.

Не стига, че се приемат лоши правила, ами системно се нарушават

temidaНа своето заседание на 20 юни, НС на НЗОК, в нарушение на закона, е преразпределил не само парите между отделните РЗОК, но е утвърдил лимитите на всяка една от болниците в страната.
За да си създаде правно основание, преди да утвърди лимитите, Надзора е приел изменение в правилата. Така вместо изплатените средства от предишното тримесечие, като база за изчисление на лимита се приема следната формулировка:

Болници с такива дългове са опасни за здравето

kirkovichEVN съобщиха, че предприемат мерки за запориране на сметките на УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД. Причината е натрупан дълг от 3.2 милиона за ток. Болницата не е плащала електроенергия от 4 години. Електроразпределителното дружество не спира тока на болницата, както би постъпило с почти всеки друг длъжник. Няма точна информация колко са общите задължения в момента, но по данни на МЗ само просрочените дългове надхвърлят 21 милиона лева в началото на 2017 година.

Побоите над медици продължават

aggressionПореден случай на побой над медици. Баща на новородено нанесе побой на акушерка в столичната болница Шейново, за това че не му дала плацентата. Въпросът не е за какво му е плацентата, може ли изобщо да си я занесе в къщи и имат ли право а му я дадат. Поводът за побоя можеше да е друг, можеше да е всичко. Може да го наречете инцидент, ама когато такива неща стават всяка седмица, явно има системен дефект, а не съвкупност от инциденти. При това не става дума за шамар, а за жесток бой, в резултат на който акушерката е настанена в болница.