Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Вдигат съдебните такси по дела срещу заповеди и наредби на властта

d.kirilovДепутати са внесли в Народното събрание предложение за изменение на Административно-процесуалният кодекс, с което значително се повишават таксите за водене на административни дела пред Върховния административен съд. Депутатите искат таксите за касационните производства да се увеличават 18 (осемнадесет) пъти. Ако законът бъде приет, гражданите вече ще плащат 90 лева държавна такса за подаване на касационна жалба, вместо досегашните 5 лева, а юридическите лица, в това число и неправителствените организации 450 лева, вместо досегашните 25 лева. Въвежда се и изискване жалбите да се подписват от адвокат, което също оскъпява съдебното производство.

В мотивите си депутатите пишат, че за размера на увеличението са взети предвид „становища на организации на граждани и на бизнеса”, без да се назовават имената им. Според вносителите осемнадесет кратното увеличение на таксите е „съобразено с икономическите условия в страната и не препятства достъпа до правосъдие” на гражданите.  Те определят увеличението като „съвсем умерено” и акцентират върху това, че предлагат увеличение е само върху таксите за касационното производство.
Гражданите и организации вече ще плащат такса и при подаване на частна жалба срещу действия на съда.
Повишаването на такси, макар да засяга само касационното производство, безспорно ще ограничи достъпа на граждани и организации до справедлив съдебен процес срещу актовете на властта. Правата на министерствата и ведомствата няма да бъдат засегнати, защото те могат да плащат без ограничения с парите на данъкоплатците, а и не им се налага да оспорват собствените си актове. Практиката показва, че държавните органи обжалват „до дупка” всяко решение на съда. Така например министерството на здравеопазването обжалва на втора инстанция решенията на съда по всички медицински стандарти, макар да е пределно ясна, създадената практика за отмяната им, а Министерският съвет и МЗ обжалваха решението за отмяна на пръстовите отпечатъци, макар да бе пределно ясно, че решението на горната инстанция не може да бъде друго, освен потвърждаване.
Странно в този законопроект е и друго. До сега съдебните такси се определяха с Тарифа, одобрена с Постановление на Министерския съвет. Изглежда, че Правителството не желае да се ангажира с тази насочена срещу правата на гражданите мярка и оставило мръсната работа на депутатите.   
Ето и имената на народните избраници, вносители на закона:
ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ, АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА, ДЕСИСЛАВА ВЪЛЧЕВА АТАНАСОВА, ГЕОРГИ ЕВДОКИЕВ МАРКОВ, КИРИЛ БОЯНОВ КАЛФИН, ИГЛИКА ИВАНОВА ИВАНОВА-СЪБЕВА, МАРИЯ ЙОРДАНОВА ИЛИЕВА, ДИМИТЪР НИКОЛОВ ЛАЗАРОВ, Всички от ПГ на ПП ГЕРБ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

21°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 69%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 16°C
 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»