Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

МЗ беше осъдено за липсата на регламент за състрадателно лечение

care1Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично предявен иск за обезщетение за причинени вреди в размер на 30 000 лева от общо 100 000 лева в едно със законната лихва за последните 5 години.
Делото е образувано по жалба на наследниците на починал пациент с онкологично заболяване.

След изчерпване на конвенционалните методи на лечение, пациентът е можел да се възползва от методите на състрадателно лечение, което позволява прилагането на лекарства, които не са разрешени за употреба и са в период на изпитване. Тези възможности са регламентирани в Регламент 726/2004г. на Европейския парламент и на Съвета, но същите не са имплементирани в Българското законодателство. В конкретния случай на пациентът е можело да се приложи лечение с „ваксина на Коули”, но липсата на нормативно определен ред не позволявало това да стане, а аналогичното лечение в Германия или Италия било извънредно скъпо.
Липсата на имплементация на Регламент 726/2004г. на Европейския парламент и на Съвета е послужило като основание за Комисията за защита от дискриминация да осъди МЗ и да препоръча приемането на регламента.
Осъществената дискриминация по признак „увреждане“, според КЗД, чието становище е възприето и от ВАС, се изразява в това, че в съществуващата нормативна уредба липсва специфична регламентация относно възможностите за прилагане на нерегистриран лекарствен продукт спрямо група пациенти със специфични увреждания като „...без правно значение е доколко конкретният продукт, станал повод за образуване на административното производство, е в процедура по клинично изпитване или не.“ Нарушението е именно липсата на правна регламентация относно възможностите въобще да се предписва нерегистриран в нито една държава лекарствен продукт, обект на клинично изследване, а не ограничаването на достъпа до лечение с конкретен продукт на конкретни пациенти. Съдията постановил решението е  Диляна Николова.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»