Вход

Съдът спря действието на стандарта по ортопедия и травматология

  • Публикувано на Информация за съдебни дела

P1070963НЗОК не може да откаже сключване на договори по новите клинични пътеки 217.2 и 217.3  по които се извършват операции при счупване и/или луксации  на таза, горни и долни крайници или протезиране на тазобедрена и колянна става.. "СБАЛ-Гръбначен център" АД е обжалвала приетата на 4 ноември миналата година Наредба №9 за утвърждаване на медицински стандарт "Ортопедия и травматология".

С определение от 17.05.2016 година петчленен състав на ВАС е спрял изпълнението на нормативния акт, до окончателното произнасяне по съществото на спора. Определението на съда е окончателно и е влязло в сила.
С тази наредба бяха въведени изисквания към ортопедите за притежаване на сертификат за остеодензитометрия и сертификат за „открито наместване на счупени кости на долния крайник, тазова и ацетабулна хирургия”. Заради тези нови изисквания, НЗОК отказа договори по клинични пътеки 217.2 и 217.3 на всички болници, с изключение на 8 посочени в списък на БОТА.
При спряно действие на нормативния акт се прилага съществуващия, който е бил отменен с приемането на новия. Така в момента в сила е старата Наредба № 21 от 28.06.2004 год. за утвърждаване на медицински стандарт “Ортопедия и травматология”, в която няма цитираните по-горе изискания за сертификати.
"СБАЛ-Гръбначен център" АД призовават всички лекари и ЛЗ, които считат че новия стандарт по “Ортопедия и травматология” е незаконосъобразен, няма медицинска обосновка и противоречи на здравата логика да се присъединят към подадената вече жалба пред ВАС, който е нарочил заседанието си за 18.09.2017 година.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»