Вход

Съдът отмени окончателно и стандарта по образна диагностика

  • Публикувано на Информация за съдебни дела
rentgenПетчленен състав на Върховния административен потвърди решението на първата инстанция за отмяна на Наредба № 27 от 30.06.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Образна диагностика “.
По делото се установи, че няма данни да са публикувани доклад или мотиви към проекта, по делото и административната преписка няма твърдения и данни - мотивите за издаването на оспорената наредба да се съдържат в друг документ или помощен акт, или такъв да е бил публикуван за обсъждане на интернет-страницата на министерство на здравеопазването.
Мотивите дават представа как е формирана волята на вносителя на акта, поради което те са от съществено значение за адресатите на акта, така че последните да могат да разберат фактите и причините, накарали вносителя на акта да възприеме съответния вариант на уредба при определяне на медицински стандарт „Образна диагностика“ .
Липсата на мотиви към проекта за приемане на оспорената наредба осуетява възможността да бъде извършен съдебен контрол за нейната законосъобразност.
Делото беше образувано по жалба на "Българска болнична асоциация", "Сдружение на общинските болници в България",  "Национално сдружение на частните болници" и "Център за защита правата в здравеопазването"
ВАС е постановил решението в състав Б. Магдаличнев – Председател и членове М. Панчева, Н. Марчева, А. Дишева и Т. Тодоров.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»