Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Дело срещу Фонда за лечение на деца

Пред Административен съд – София – град е образувано дело срещу решение издадено от Директор на Център „Фонд за лечение на деца“, с pilosofкоето се отказва организационно и финансово подпомагане за лечение на дете в чужбина. Делото е образувано по жалба на майката на четири годишно момченце, което страда от онкологично заболяване „Сарком на Юинг на дясната лопатка“.
В края на месец юни тази година момченцето е диагностицирано със заболяването в една от софийските болници. Там уведомяват неговата майка, че не могат да лекуват детето, защото нямат достатъчно голям опит с това заболяване при толкова малък пациент. От тях получават и допълнителна информация, че няма друга болница в България, към която могат да се насочат за лечение, поради същата причина. Така единствената възможност детето да получи своевременно и висококачествено лечение е в чужбина. След като събират информация и получават оферта от Университетската болница в гр. Хайделберг, Германия, в началото на месец август подават заявление за финансово подпомагане на лечението на детето във Фонда за лечение на деца.
След като получават два положителни отговора, директорът на Фонда – проф. Пилософ, еднолично, решава да изиска допълнително становище от външен експерт, като определя и нова дата за трето поредно гласуване на обществения съвет по ел. път.  Експертите към Фонда са категорични, че операцията не може да се извърши в България, а единствено химиотерапията, като не дават абсолютно никакви гаранции за нейната успеваемост. В последствие се оказва, че на проведено ново заседание на ОС в средата на месец септември е взето решение за отказ.
Отказът му обаче, представлява индивидуален административен акт и същият е обжалван пред Административен съд – София – град. В жалбата си към съда, майката на момченцето твърди, че решението е взето еднолично от Директора на Фонда проф. Пилосов, без то да е предварително потвърдено от ОС. Твърди, че последното заседанието не е проведено съобразно изискванията на Правилника за дейността и организацията на ЦФЛЧ, не е подписан протокола от необходимия кворум за това. Твърди, че категорично, трикратно-потвърдено решение на ОС е положително, а Директорът е взел незаконосъобразно еднолично решение противно на това. Иска от съда да отмени отказа като нищожен, алтернативно незаконосъобразен, издаден при съществени нарушения на административно производствените правила, неверен и необоснован.
До момента по делото има проведено едно съдебно заседание. В него съда се е разпоредил за допускането на съдебно-медицинска експертиза и е задължил ответника да представи протоколите от заседанията на Обществения съвет, касаещи детето. Следващото заседание по делото е на 17.01.2017г.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»