Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Уведомяваме ви, че няма да получите лекарствата безплатно

Пред Административен съд – София – град е образувано дело срещу отказ на Управителя на НЗОК да предприеме nhifнеобходимите действия за включване на лекарството Креон в реимбурсният списък на касата. Делото е образувано по жалба на пациент с рак на панкреаса, на когото оперативно е извадена цялата жлеза и се нуждае от доживотно заместително лечение с лекарствения продукт Креон или негов аналог.

НЗОК заплаща 100% лекарството за болни с кистична фиброза на панкреаса, при част от които има малка остатъчна секреция на ензими, а отказва да плати при болни без никаква секреция. По силата на чл. 32, ал. 2 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти Управителя на НЗОК има право на мотивирани писмени предложения до НСЦР за промяна на показанията на включените лекарствени продукти в ПЛС, съответно реимбурсния списък на касата.
В продължение на месеци, отговорността се прехвърля от НЗОК към НСЦР и обратно. Накрая, Управителят на касата бе принуден да се произнесе по конкретното искане за включване на ново показание за лечение с Креон и въпреки очевидната несправедливост отказа да предприеме действия. Отказът му обаче, представлява индивидуален административен акт и същият е обжалван пред Административен съд – София – град.
В жалбата се иска от съда да отмени отказа, като незаконосъобразен и да даде задължителни указания на административния орган.
Съдът обаче с Определение оставя без разглеждане жалбата и прекратява производството. Като мотив е посочен липсата на годен за оспорване административен акт, защото според него писмото не представлява индивидуален административен акт и не засяга непосредствено правата или законните интереси на пациента, а имал само уведомителен характер.
Уведомление от типа няма да ти дадем безплатни лекарства, въпреки, че можем, обаче няма само информативен характер. Това уведомление безспорно засяга по неблагоприятен начин правата на пациента, представлява властническо волеизявление(защото може да разреши или да не разреши), издадено е от административен орган и има всички белези на годен за обжалване пред съда индивидуален административен акт, нищо, че по форма не отговаря на такъв.  
Определението на съда е оспорено пред Върховен административен съд с частна жалба.

Коментари   

0 #2 Moskoff 06-12-2016 19:05
Това е пълно безобразие. Поне Глинка Комитов ми изглеждаще разумен. Как така дават лекарства при частична инсуфициенция, а при пълна не дават? Егати простотията.
Цитиране
0 #1 Дарина Кирова 06-12-2016 12:54
Креон от 2000 година се изписва само за муковисцидоза. За останалите - не. Всеки сам се справя. Това, че е имало нещо тип резекция или не ....просто питайте нас патилите си. Аз съм от малкото,които все още съм жива. Другте един по един си отидоха. Точно НЗОК и Пенков ни спряха реимбулсацията .
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»