Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Проф. Гетов: Лекарст…

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни пред БНР, че приложението на медикаменти...

Млад мъж починал сле…

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след...

Преди беше преждевременно, а сега закъсня

Странна птица е нашия ВАС. Видя се още веднъж по делото за пръстовите отпечатъци. Още с жалбата срещу наредбата, ЦЗПЗ, НСЧБ, ББА и СОББ са поискали judge231спиране на действието, до окончателното произнасяне на съда, заради немаловажните вредни последици за лечебните заведения и пациентите. На 18 май 2016 година, съдът отхвърля искането за спиране, защото било „преждевременно”. Дословно мотивите са: „В случая се иска спиране на действието на правна норма от подзаконов нормативен акт, която е с отложено действие. Тоест тя не е действаща към момента и не би могла да породи валидни правни последици. Искането е преждевременно заявено и това препятства разглеждането му по същество по реда и условията на чл. 166, ал. 2 от АПК”. Самата норма на чл. 166, ал. 2 казва точно обратното, а именно че „При всяко положение на делото до влизането в сила на решението по искане на оспорващия съдът може да спре предварителното изпълнение, допуснато с влязло в сила разпореждане на органа, издал акта по чл. 60, ал. 1, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда.” Кодексът не прави разлика рано/късно, а казва по всяко време. Съдът решава, че му е рано.
На 21.11.2016 в деня, когато на Москов предявиха обвинение, съдът не само излезе с решение по съществото на спора и обяви текста на наредбата за пръстовите отпечатъци за нищожна, но излезе с определение за спиране на действието.
На 21 ноември вече не е „преждевременно” само, че е малко късно. Системата е въведена, болниците са платили за устройства и софтуер, пациентите се чекират, а болниците търпят вреди, ако няма пръстов отпечатък. Смисълът на спирането е точно това – да се предотвратят вредните последици от незаконния акт. Спирането е безпредметно след като последиците са настъпили и съдът е решил спора по същество.
Единственото логично обяснение на тази непоследователност е, че съдът решава не само според правото, но и според силата на страните. На 18 май Москов беше на власт. На 21 ноември Москов е в оставка с предявено обвинение от прокуратурата. Ех, защо и Методиката за областната здравна карта не се гледа на 21 ноември?

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

21°C

София

Слънчево

Влажност: 32%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»