Вход
joomla social share plugin

Болница осъди НЗОК за надлимитната дейност за 2015 година

Пловдивската многопрофилна болница Тримонциум осъди НЗОК за неизплатена надлимитна дейност за месец март 2015 година. В nhifрамките на определения с НРД срок, болницата е подала фактура и спецификация, които са били върнати от РЗОК – Пловдив с аргумента, че надвишават определения, съгласно ПМС № 57, лимит за месец март. Срещу отказът на НЗОК да заплати дейността е заведен иск пред Районен съд Пловдив, който отсъжда в полза на болница.

НЗОК обжалва решението пред Окръжният съд в Пловдив. Последният потвърждава решението, като изцяло се солидаризира с мотивите на първоинстанционния съд. Решението на Окръжен съд Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.
То създава съдебна практика, от която могат да се възползват и други болници в страната. Общата сума, която НЗОК дължи на болниците за 2015 година е около 60 милиона лева. Това са отчетени случаи на лечение на здравноосигурени лица. Разходите за тяхното лечение по правило се заплащат от НЗОК.
През 2015 година обаче, с ПМС № 57, Министерският съвет забрани да се заплаща лечение на пациенти, което надхвърля предварително определените от администрацията лимити. По този начин болниците бяха принудени да избират между две възможности – да лекуват болните за своя сметка или да откажат прием на болните и да бъдат наказани от НЗОК и/или ИАМО.

Маркирана като болници лимити НЗОК

Коментари   

+3 #1 veri 21-07-2016 18:15
Това е страхотна победа ! Искам обаче да предложа нещо важно на ЦЗПЗ.
Да се изработи алгоритъм от съвети за това какво правим ,когато не искаме ни вземат отпечатъци ! Обмислете казуса ,посъветвайте се с юристи и предложете решение на пациента и на лекара КАКВО ПРАВИМ ПРИ ОТКАЗ ОТ ПРЪСТОВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ , ще бъдете много полезни не само на хората ,но и на демокрацията !
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови