Вход

Стартира кампанията за профилактика на рака на гърдата

  • Публикувано на Архив

Както всяка година до сега, ЦЗПЗ организира кампания за профилактика на рака на гърдата – най-разпространеното онкологично заболяване сред жените. Средно годишно над 3800 са новооткритите случаи на такъв рак. От ключово значение за успеха на лечението е ранното откриване на рака. Кампанията е насочена предимно към по-малки общини, където населението е със затруднен достъп до високоспециализирани медицински дейности.
Вече е утвърден графика за първите пет общини, в които ще бъдат проведени профилактични прегледи. На 21 и 22 април ще се проведат прегледи в община Копривщица, на 28 и 29 април в Белоградчик, на 12 и 13 май в град Рила, на 19 и 20 май в Ардино и на 9 и 10 юни в Чипровци.

Кампанията се организира, с финансовата подкрепа на Райфайзен банк. Подвижният мамограф е дарение на Ротари Интернешанъл, а ехографът на Фондация „Моята млада България“. Всички, желаещи жени могат да се запишат за прегледи в общинските администрации. Прегледите се извършват от лекари от университетските болници в София и включват ехография и мамография при необходимост, които се осъществяват на място. Всеки диагностициран или съмнителен случай се насочва незабавно за уточняване или лечение в университетските болници. Прегледите са напълно безплатни за желаещите. Проектът за тази година ще позволи и включването на още общини и населени места по определените критерии, но това кои ще бъдат включени зависи преди всичко от активността на местните власти.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»