Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

МЗ осъдено и по делото за липса на алимта

Състав на Административен съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение в размер на 15 000 лева на близките на починалата М. Р. Същата е с диагноза рак на белия дроб. Назначено е лечение с лекарствения продукт алимта. МЗ не е изпълнило задължението си по Наредба №34 да осигури лекарството. Бездействието се състои не само в липсата на доставка, но и в липсата на контрол по цялостното осигуряване на лечението на болни с онкологични заболявания. В мотивите на съдия Ситнилска се казва:

При така установените факти, настоящият съдебен състав обосновава извод за незаконосъобразно бездействие на Министъра на здравеопазването, изразяващо се в неизпълнение на задължението за осигуряване на безплатно лечение на българските граждани с диагноза „А.”, дължащо се на несъответствие между договорените количества лекарствен продукт А. спрямо броя на заболелите от това заболяване граждани. Не може да се приеме, че задълженията на Министъра на здравеопазването се изчерпват със сключването на договор за възлагане на обществена поръчка с предмет – доставка на лекарства. Целта на уредбата е нуждаещите се лица да получат необходимото лечение, и поради това не може да се приеме, че задължението за контрол от страна на министъра се ограничава до проследяването на движението на отделните количества продукти. Този контрол изисква действителното прилагане на такива механизми, които освен да осигурят наличността и проследяването на продуктите, да гарантират достъпността им до пациентите, заедно с възможността всеки от последните да получи достоверна информация за развитието на административните процедури, необходими за неговия личен достъп до лечение. В тази връзка следва да се отбележи, че незаконосъобразно бездействие на Министъра представлява и простия факт на липса на механизъм за известяване при получен сигнал за направена заявка, по която няма произнасяне. Този извод се налага от обстоятелството, че независимо от неколкократните обаждания на близките на М. Р. в Министерството, от отговорните служители очевидно не е последвала проверка, дали заявката за нейното лечение е подадена по установения ред и в изискуемата форма, нито са предприети каквито и да било мерки за неговото доставяне на лечебното заведение-заявител. Обстоятелствата по делото налагат и извода, че на пациентката и нейните близки не е била предоставяна достоверна информация за предприеманите от администрацията действия, което означава, че не е осъществяван надлежен контрол върху системата за доставка на лекарства по Наредбата, дължим съгласно § 2 от ПЗР на същата. Преценени в съвкупност, установените по делото обстоятелства налагат извода, че не е осъществяван контрол, дали процедурите постигат целта си – осигуряване на подходящото лечение за отделния пациент.
Неизпълнението на задължението за отпускане на лекарствен продукт за злокачествено заболяване, предписан при спазване на процедурата по Наредба No 34/2005 г. от страна на Централната комисия при Министерството на здравеопазването изпълва хипотезата на незаконосъобразно бездействие, като предпоставка за ангажиране на отговорността на Министерството на здравеопазването на основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно облачно

18°C

София

Предимно облачно

Влажност: 79%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 18°C
 • Разкъсна облачност
  22 Авг 2017 25°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»