Вход

Отпускането на болкоуспокояващи лекарства за онкоболни е кошмар

  • Публикувано на Архив

Уважаеми Дами и Господа,
Бих искала да спра Вашето внимание на един проблем, който вероятно не е от скоро, но за нас и нашите семейства с моя брат е от скоро. На нашата майка беше установен метастазирал карцином в почти всички жизнено важни органи.  В процеса на изследванията тя вече се нуждаеше от доста силни болкоуспокояващи лекарства и съвсем скоро премина на морфин, чиято лекарствена форма е  Doltard –  първоначално по 2 таблетки дневно, много скоро след това по 4 и в момента по 6 таблетки на ден.

Предписаните ни дози започнаха да свършват все по-бързо и все по-често бяхме принудени да ходим до Онкодиспансера, където се чака на една опашка за да се вземе картона й от регистратурата и след това на втора опашка пред кабинета на доктора. В този диспансер се преглеждат и изписват лекарства на нуждаещите се болни от цяла София. Междувременно болестта напредва много бързо и тя е почти целодневно на легло. Лекарството взимаме ние и почти всяка седмица един от нас закъснява за работа доста много, тъй като всички работим, постоянно ходим по изследвания, междувременно проведохме и едно вливане в Клиниката по химиотерапия на СБАЛО.              Един от големите шокове, които изживяхме в цялото това ходене,  беше при поредното отиване за болкоуспокояващото й лекарство – отговора който чухме беше „ Няма” без никаква идея кога ще бъде доставено. Както вече споменах по-горе става дума за морфин – той не може за бъде спиран рязко, тъй като майка ще получи абстиненция, а болката вероятно ще бъде нечовешка – не искам и да мисля каква е комбинацията от двете неща. Благодарение на това, че някои пациенти връщат останал им морфин, бяхме спасени от лекуващата ни лекарка от Онкодиспансера за няколко дни и не след дълго снабдяването беше възстановено.
В заключение искам да кажа, че много по-лесно и удобно за роднините на болните хора би било, ако можеше да вземем болкоуспокояващите лекарства от личните лекари на специални рецепти и вероятно със специален режим (все пак става въпрос за опиати)  и да можем да ги вземем от определени аптеки, разпределени по райони за удобство, тъй като живеем в различни райони на София и буквално обикаляме като луди за да се доберем до Онкодиспансера, да изчакаме цялото чакане и да отидем след това на работа.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»