Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Българската патоанатомия и европейските стандарти

Десет месеца след конференцията, нито една от препоръките на Народното събрание не е изпълнена. На мнозинството, които вече са забравили ще припомним. На 2.06.2011 година в Народното събрание и под патронажа на ПК по здравеопазване се проведе организираната от ЦЗПЗ международна конференция на тема: „Българската патоанатомия и европейските стандарти“. В конференцията, освен депутати, зам. министри и наши експерти взеха участие Професор Майкъл Уелс - Президент на Европейската асоциация по патология, Професор Бернар Мейле – Генерален секретар на Европейския съюз на медицинските специалисти и Професор Клод Кювалие – от факултета по медицина и здравни науки към университета в Гент.

Единодушната оценка на участниците бе, че състоянието на българската патоанатомия е лошо и тя е далеч от европейските стандарти. Приети бяха единодушно препоръки, които в последствие, Народното събрание изпрати на всички заинтересовани институции.
На базата на приетите препоръки, ЦЗПЗ изготви конкретни предложения, които изпратихме до министъра на здравеопазването, Управителя на НЗОК и Председателя на БЛС. Предложенията включваха детайлно описание и конкретни текстове за промяна на действащите медицински стандарти. Малко по-късно заместник министър Добрев ни информира, че се създава работна група за изменение на медицинските стандарти.
До този момент, 10 месеца по-късно, не ни е известно дали работната група е изготвила някакви предложения, нито дали въобще се е събирала. На практика се получи така, че г-жа Десислава Атанасова, която на 02.06.2011 беше Председател на ПК по здравеопазване изпрати Препоръките на Парламента, а сега вече като министър на здравеопазването, нейните препоръки стоят на бюро й за изпълнение. В този смисъл всякакви извинения за неизпълнението на Препоръките са неприемливи от тук насетне.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно облачно

18°C

София

Предимно облачно

Влажност: 79%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 18°C
 • Разкъсна облачност
  22 Авг 2017 25°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»