Вход

Българската патоанатомия и европейските стандарти

  • Публикувано на Архив

Десет месеца след конференцията, нито една от препоръките на Народното събрание не е изпълнена. На мнозинството, които вече са забравили ще припомним. На 2.06.2011 година в Народното събрание и под патронажа на ПК по здравеопазване се проведе организираната от ЦЗПЗ международна конференция на тема: „Българската патоанатомия и европейските стандарти“. В конференцията, освен депутати, зам. министри и наши експерти взеха участие Професор Майкъл Уелс - Президент на Европейската асоциация по патология, Професор Бернар Мейле – Генерален секретар на Европейския съюз на медицинските специалисти и Професор Клод Кювалие – от факултета по медицина и здравни науки към университета в Гент.

Единодушната оценка на участниците бе, че състоянието на българската патоанатомия е лошо и тя е далеч от европейските стандарти. Приети бяха единодушно препоръки, които в последствие, Народното събрание изпрати на всички заинтересовани институции.
На базата на приетите препоръки, ЦЗПЗ изготви конкретни предложения, които изпратихме до министъра на здравеопазването, Управителя на НЗОК и Председателя на БЛС. Предложенията включваха детайлно описание и конкретни текстове за промяна на действащите медицински стандарти. Малко по-късно заместник министър Добрев ни информира, че се създава работна група за изменение на медицинските стандарти.
До този момент, 10 месеца по-късно, не ни е известно дали работната група е изготвила някакви предложения, нито дали въобще се е събирала. На практика се получи така, че г-жа Десислава Атанасова, която на 02.06.2011 беше Председател на ПК по здравеопазване изпрати Препоръките на Парламента, а сега вече като министър на здравеопазването, нейните препоръки стоят на бюро й за изпълнение. В този смисъл всякакви извинения за неизпълнението на Препоръките са неприемливи от тук насетне.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»