Вход

Чиновническа безотговорност остави пациентите с хепатит Б без достъп до безплатни лекарства

  • Публикувано на Архив
Както вече писахме, от началото на месеца, пациентите с хроничен вирусен хепатит Б са принудени за доплащат по над 160 лева, за да получат лекарството prof danchevВиреад. До началото на март лекарството се получаваше безплатно. Причината за доплащането не е в цената на Виреад, нито в някаква промяна от фирмата производител. Причината е, че Националния съвет по цени и реимбурсиране на 2 март е включил в Позитивния лекарствен списък генеричен аналог на Виреад -  Тенофовир дизопроксил, чиято цена е със 166.31 лева по-ниска. Тъй като касата плаща само най-ниската цена от групата, пациентите на Виреад трябва да го доплащат. Алтернативата е да поискат да им бъдат издадени нов протокол и рецепта, но вече за Тенофовир дизопроксил.
Проблемът, обаче е, че дори и да са научили по някакъв начин за промяната (Националният център за цени и реимбурсиране не е счел за нужно да изпрати съобщение до медиите, нито дори да качи информация на видно място в сайта си), пациентите нямат никаква алтернатива. Регистрираният на 2 март Тенофовир дизопроксил, който трябва да е напълно безплатен за пациентите не наличен в аптеките. Не се и очаква да се появи преди края на месец май.
Колко пациенти могат да си позволят ежемесечно да отделят по 160 лева за животоспасяващо лекарство, като имаме предвид, че средната пенсия в страната е 340 лева?
На този въпрос може да отговори председателят на НСЦР Проф. Николай Данчев, дм. Не знаем колко е неговата заплата, осигурявана от данъкоплатците, в това число и такива, които са болни от хепатит Б. Не ни и интересува колко получава, но предполагаме, че колкото и да е голяма и на него нямаше да му е лесно да плаща 166.31 лева всеки месец, ако беше болен.
За съжаление, това не е първият случай на чиновническа безотговорност от страна на НСЦР към пациентите. Същото бездушно отношение получиха и пациентите с тотална резекция на панкреаса за терапията с Креон и пациентите със синдрома на Фелти за терапията с имуноглобулини и това са само най-драстичните примери.
Ситуацията с регистрацията на лекарство, което не е налично в мрежата, но оскъпява съществуващите съвсем не е за първи път. Заради тези случаи, дори бе направена промяна в нормативната уредба. Само, че и най-добрата нормативна уредба ще работи добре, ако чиновника го е грижа да я прилага правилно. Ако пък чиновникът не може да се справя, редно е да бъде сменен, да не се мъчи. Кандидати за постове ще се намерят.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»