Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Чиновническа безотговорност остави пациентите с хепатит Б без достъп до безплатни лекарства

Както вече писахме, от началото на месеца, пациентите с хроничен вирусен хепатит Б са принудени за доплащат по над 160 лева, за да получат лекарството prof danchevВиреад. До началото на март лекарството се получаваше безплатно. Причината за доплащането не е в цената на Виреад, нито в някаква промяна от фирмата производител. Причината е, че Националния съвет по цени и реимбурсиране на 2 март е включил в Позитивния лекарствен списък генеричен аналог на Виреад -  Тенофовир дизопроксил, чиято цена е със 166.31 лева по-ниска. Тъй като касата плаща само най-ниската цена от групата, пациентите на Виреад трябва да го доплащат. Алтернативата е да поискат да им бъдат издадени нов протокол и рецепта, но вече за Тенофовир дизопроксил.
Проблемът, обаче е, че дори и да са научили по някакъв начин за промяната (Националният център за цени и реимбурсиране не е счел за нужно да изпрати съобщение до медиите, нито дори да качи информация на видно място в сайта си), пациентите нямат никаква алтернатива. Регистрираният на 2 март Тенофовир дизопроксил, който трябва да е напълно безплатен за пациентите не наличен в аптеките. Не се и очаква да се появи преди края на месец май.
Колко пациенти могат да си позволят ежемесечно да отделят по 160 лева за животоспасяващо лекарство, като имаме предвид, че средната пенсия в страната е 340 лева?
На този въпрос може да отговори председателят на НСЦР Проф. Николай Данчев, дм. Не знаем колко е неговата заплата, осигурявана от данъкоплатците, в това число и такива, които са болни от хепатит Б. Не ни и интересува колко получава, но предполагаме, че колкото и да е голяма и на него нямаше да му е лесно да плаща 166.31 лева всеки месец, ако беше болен.
За съжаление, това не е първият случай на чиновническа безотговорност от страна на НСЦР към пациентите. Същото бездушно отношение получиха и пациентите с тотална резекция на панкреаса за терапията с Креон и пациентите със синдрома на Фелти за терапията с имуноглобулини и това са само най-драстичните примери.
Ситуацията с регистрацията на лекарство, което не е налично в мрежата, но оскъпява съществуващите съвсем не е за първи път. Заради тези случаи, дори бе направена промяна в нормативната уредба. Само, че и най-добрата нормативна уредба ще работи добре, ако чиновника го е грижа да я прилага правилно. Ако пък чиновникът не може да се справя, редно е да бъде сменен, да не се мъчи. Кандидати за постове ще се намерят.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»