НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Из пресата: Десетки нарушения при Закона за здравето, самозван зъболекар правел протези

 • Публикувано на Архив
pechatТруд - Прокуратурата: Десетки нарушения при Закона за здравето
Тридесет и шест нормативни уредби, касаещи закони, свързани със здравето и с лечебните заведения, които е трябвало да бъдат уредени, изобщо не са приемани. Това констатира след проверка Върховната административна прокуратура. Подзаконовите актове са били изисквани съгласно: Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето - в най-голяма степен, и Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси.
Отговорност за това имат няколко министри на здравеопазването, при които е следвало актовете да бъдат издадени.
От прокуратурата посочват и примери. На основание чл. 274, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина министърът на здравеопазването е трябвало да издаде Наредба относно условията и реда за унищожаването, преработването или използването за други цели на лекарствени продукти. Това не е свършено.
Считано от 2006 г., министърът е следвало да приеме наредба относно изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, реда за откриването им, както и документацията, която водят - също не е направено.
От 2006г. е било необходимо да се издаде и Наредба за здравните изисквания за обектите с обществено предназначение (например хотели, басейни, водоизточници и др.), продуктите и стоките със значение за здравето на човека и дейностите със значение за здравето на човека, както и максимално допустимите нива на фактори на жизнената среда.
Проверката продължава.
Труд - Лекарство за диабет осакатява
Лекарство за диабет тип 2 увеличавало риска от ампутация на пръсти на краката. Заключението е на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата. Става въпрос за медикамента канаглифлозин.
Завишен брой ампутации на долен крайник, най-вече на пръстите, при пациентите, приемали препарата, е бил наблюдаван в две клинични проучвания. Сравнението е с група пациенти, приемащи плацебо. В тези текущи проучвания са включени хора с висок риск от сърдечносъдови проблеми.
Механизмът, по който канаглифлозинът може да увеличи риска от ампутации, все още е неясен, уточняват от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Завишен риск засега не е наблюдаван в проучвания с другите лекарства от същия клас - дапаглифлозин и емпаглифлозин. Въпреки това наличните данни са ограничени и рискът може да се отнася и до тях.
Очакват се още данни от текущи проучвания с канаглифлозин, дапаглифлозин и емпаглифлозин.
Монитор - Софийската кръв 3 пъти по-скъпа от врачанската
Цената на кръвта на черния пазар в София е 3 пъти по-висока от тази във Враца й Монтана и 2 пъти по-скъпа от Стара Загора. Бележките за "дарена кръв", които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции, установи проверка на "Монитор".
Такива университетски градове освен София са Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
Цената на една банка може да достигне 250лв.
ако нуждаещият се е от рядка кръвна група, като АВ отрицателна и В отрицателна. Случаите обаче, които налагат кръв точно от тези групи, са твърде малко и обикновено тогава кръвните центрове обявяват кампании чрез структурите на Българския червен кръст, поясниха хематолози.
Цената на кръвта от групи 0 и А, които са и най-разпространени, е най-ниска. Бележката за дарена кръв от тях в София варира от 120 до 150 лв., в Северозападна България може да се намери и за 40, най-много за 100-120 лв. за редките групи. Във Варна пък тя е в диапазона между 80-100 лева.
Тарифата обаче може да скочи внезапно
в зависимост от това дали близкият показва голямо притеснение, облечен е с маркови дрехи или е с по-скъп автомобил.
Монитор - Самозван зъболекар правел протези
40-годишен мъж от Каолиново е бил осъден да плати 1200 лева глоба за това, че в продължение на три години се е правил на зъболекар в селата от общината, съобщи пресаташето на апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева. "Доктор" Нихат Юсмен, без никога да е имал нещо общо с медицината, вадел зъби, вземал зъбни отпечатъци и правел зъбни протези.
Юсмен беше вкаран в съда от районната прокуратура в Нови пазар, след като се оказало, че при условията на продължавано престъпление е упражнявал медицинската професия-лекар по дентална медицина, без диплома за завършено висше образование и професионална квалификация. Районната прокуратура в Нови пазар е установила, че обвиняемият никога не е придобивал и медицинска специалност "зъботехник".
Стандарт - Петър Москов: След реформаторите идват реставраторите
Като "брутални неистини" определи бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2" Петър Москов всички критики на наследника си - служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Москов отрече категорично твърденията, че е оставил административен хаос, оказвал натиск по телефона и отчитал като спестени похарчени пари.
"След реформаторите идват реставраторите и целта им е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварихме преди две години - търговска, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно", заяви ексздравният министър пред Би Ти Ви. По думите му не е вярно, че пръстовият идентификатор не е променил нищо - от въвеждането му до средата на януари заявките на болниците към НЗОК за извършената от тях дейност са паднали с 10 млн. лв. общо, увери той и показа графика с цифрите. Москов предупреди от своя страна, че в момента тече системно унищожаване на всеки контролен механизъм на НЗОК - стандартите, националната здравна карта, идентификацията, начина на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми, с които се опазват публичните пари и се изразходват ефективно.

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  24 Фев 2018 7°C 1°C
 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 4°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»