Вход
joomla social share plugin

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

Личните лекари не са съгласни новите санкции в НРД

Общопрактикуващите лекари от София са изпратили протестно писмо до здравния министър, Председателят на БЛС  и Управителят на НЗОК. Основното дсопплвъзражение на лекарите е обвързването на глобата с резултати от изследванията на пациентите, защото тези резултати зависят не само от предписанията на лекаря, но и това дали се спазват от пациента.
Oт 50 до 100 лв глоба ще плащат лекарите за всеки пациент, който не е постигнал идеалните стойности за контрол на хроничните заболявания (диабет и сърдечно-съдови заболявания) – това предвиждат текстовете на глава 6, ал 171, договорени преди дни от БЛС и НЗОК в проекта за НРД 2017 г. Глобите ще се налагат от РЗОК на всеки 6 месеца след оценка на качеството по критерии, договорени в НРД. Като критерии са заложени идеалните граници на контрол на хроничните заболявания. При диабета това са: гликиран хемоглобин 7 % (8 % за пациенти с по-дългогодишен диабет и повече заболявания), „лош“ холестерол под 2.6 ммол/л (за пациенти със стенокардия под 1.8 ммол/л), артериално налягане под 140/85. При хипертонията стойностите са съответно – артериално налягане под 140/90, „лош“ холестерол под 1.8 ммол/л (за пациенти с висок и много висок риск), под 2.6 ммол/л (за пациенти с умерен риск) и под 3.0 ммол/л (за пациенти с нисък риск). Всички стойности над посочените се считат за незадоволителен контрол.
Санкцията ще се налага за всеки пациент поотделно. Оценката на качеството ще се прави 2 пъти годишно.
Глобите ще се налагат за постигнатите „незадоволителни“ резултати от лечението, без значение какви причините за това – неправилно поведение на пациента (хранене, двигателен режим, затлъстяване, тютюнопушене, неприемане на предписаните медикаменти, невъзможност да си позволят предписаното от лекаря лечение), неправилно поведение на лекаря (неглижиране на проблема или неправилно лечение), нестабилно протичане на заболяването.
За сравнение, европейските държави, САЩ и Канада отчитат отличен контрол едва на около 30 % от хронично болните, въпреки осигурения по-добър достъп до лечение (в повечето страни лекарствата за тези заболявания се заплащат 100 % от осигурителя) – и отчитат тези стойности като успех, а при тези параметри на НРД, за да не бъдем глобявани е необходимо 100% контрол.  Във всички нормални държави лекарите не се наказват, ако са предписали лечение съгласно международните консенсуси.
В България сме на път да въведем революция в контрола на хроничните болести чрез линчуване на лекарите за това, че помагат на болните. Макар и не винаги пациентите да постигат отличен контрол.
Логичният въпрос след всичко това е: Как лекарят може да е отговорен за постигането на контрол на заболяването, когато от него не зависят: икономическото състояние на пациента (за да може да се лекува адекватно), организацията на здравеопазването (ОПЛ да може да предпише това, което е необходимо), спазването на предписания хигиенно-диетичен и двигателен режим от пациента, спазването на лечебната схема? Общоизвестно е, че хроничните заболявания имат склонността да се влошават - явно лекарите са виновни и за това. Каква е мотивацията на един лекар да поддържа контрола на хроничното заболяване, ако той получава за това 40 лв. годишно, а при "незадоволителен контрол" ще бъде глобяван 2 пъти по 50-100 лв годишно!
Писмото е подписано от д-р Миндов, Председател на ДСОПЛ

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

25°C

София

Слънчево

Влажност: 50%

Вятър: 0.00 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»