НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

В пресата: Далавери с детското здраве, 200% ръст на разходите за лекарства

 • Публикувано на Архив
pechatТруд - Далавери с детското здраве
Милиони левове са отпуснати за лечението на 1375 деца през 2016 г., но за изминалата година десет от тях, изпратени за лечение в чужбина, са починали. Това съобщи проф. Пилософ, шеф на фонда за лечение на деца. Предстоят промени в работата на институцията Опитът за решаване на неразбориите във фонда е административно изнасилване на проблема, което ще доведе след себе си нови проблеми - финансови и социални. Няма как родителите да не изплачат, когато става

въпрос за най-ценното им. Няма как и някой да ги убеди, че е правилно друг да взема решения вместо тях за здравето и живота на собствените им деца. Нищо не е по-страшно от икономии или далавери с детското здраве.
Дума - 200% РЪСТ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА Е НЕОПРАВДАН
За последните години има 200% ръст на разходите за медикаменти, отчете служебният здравен министър Илко Семерджиев. По думите му този ръст е несъразмерен с ръста на БВП, който е е 30%, и заподозря, че това се дължи на лобизъм и лоши решения. Драстичният ръст в разходите за лекарства "показва, че по някакъв начин движението ни в посока разходване на публични и частни средства е несъразмерно със средството, което служи за ориентир на всички - брутния вътрешен продукт и неговия растеж". Семерджиев е убеден, че "се налага, когато говорим за публичните средства, да си отговорим на първо място на въпроса как ги разходваме. Отговорът не би трябвало да е чрез лобизъм, чрез лоши решения, чрез механизми за придърпване на ползите, а как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци".
От НЗОК предлагат две мерки за ограничаване разходите за лекарства. Първата е някои нови медикаменти да бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии за ефективност, съобщи подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Така лекарства със съмнителен принос и ползи могат да излязат от позитивния лекарствен списък и да не се плащат от НЗОК. Втората мярка предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на дистрибутора, а не на болницата. Така могат да бъдат избегнати договорки под масата между болнични директори и фирми.
Дума - Смениха ръководството на УБАЛСМ "Пирогов"
Проф. Асен Балтов е новият изпълнителен директор на "Пирогов" на мястото на освободения проф. Стоян Миланов. Със заповед на здравния министър д-р Илко Семерджиев от 16 февруари директорският борд на болницата е увеличен и се състои от 5 членове, като новите в състава му са д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова.
Дума - Фондът за лечение на деца щял да привлича повече чужди специалисти
В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията, съобщи директорът на фонда проф. Владимир Пилософ.
Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, обясни проф. Пилософ. По думите му за специалисти по детска кардиология и детска сърдечна хирургия у нас има и затова не се пращат деца в чужбина. Хирурзите, които се занимават с тази дейност са четирима, подобна е ситуацията в ортопедията.
В коментар на отказите за лечение проф. Пилософ подчерта, че процентът е нормален, а в него влизат различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата.

24 часа - Предложение! НЗОК да плаща 100% най-евтиния медикамент във всяка група
"У гражданина се появява илюзия, че цените тук са най-високи, а те са на санитарния минимум. Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", обясни Афенлиев.
Той подчерта, че никъде по света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени. В същото време хранителните добавки нямат контрол, каза Афенлиев и обясни, че фармацевтичните компании страдат от това.
Като един от основните проблеми пред фармаиндустрията той посочи липсата на предвидимост и дългосрочност в политиката на Министерството на здравеопазването през последните над 20 г. Той е категоричен, че този тип политика трябва да бъде консенсусна и да не се променя без значение кой управлява, за да не се затруднява секторът.
"Говорили сме точно по същия начин за фармацията преди години, когато д-р Илко Семерджиев беше министър на здравеопазването. Изкарахме цяла една кариера, говорейки за лекарства, политика и прогенерична политика", обобщи той.
Афенлиев подчерта, че в България работят 10% от заетите в производството на лекарства в Европа, което значи, че страната ни има добре развита фармацевтична промишленост. Над 50% от опаковките на лекарства на нашия пазар пък са произведени от компаниите "Тева-Актавис" и "Софарма".
Според Афенлиев е наложително да се преодолее дисбалансът между генерични и оригинални медикаменти, като се въведе и отделна политика за иновативните лекарства.
Той е категоричен, че здравната каса трябва да реимбурсира 100% най-евтиния медикамент във всяка от лекарствените групи, предписвани при кардиологични заболявания. Тези лекарства се използват от около 3 млн. души у нас, като се вземат предвид и диабетиците, уточни Афенлиев.

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  24 Фев 2018 7°C 1°C
 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 4°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»