Бум на морбили, защото не се ваксинираме

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Осигуриха медицинско обслужван…

Медицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават...

Сдружението на частните болници с призив за реформи

 • Публикувано на Архив
Националното сдружение на частните болници разпространи становище по НРД 2017. В него се посочва следното:
NSPH BG left GRADIENTВъв връзка с водените преговори по изготвяне на новия Национален рамков договор 2017, водени  от загрижеността чрез адекватна промяна да се осигури качество и достъпност на медицинските дейности, изхождайки от практиката и условията на труд в конкурентна среда, налагащо предоставяне на качество и гъвкаво управление, изразяваме нашето становище.
Неподписването на НРД 2016 беше следствие на нормативния хаос аплициран в него. За съжаление в общите условия и в частта болнична помощ на публично предлаганият проект за НРД 2017 и Решение № РД-НС-04-24-1/29-03-2016 не   виждаме друга съществена разлика  освен отпадането на пръстовият идентификатор.
Необходимо е да се преосмислят следните постановки в проекта за НРД и алгоритмите на Клинични пътеки /КП/ към него:

1. Като завишени и неефективни определяме заложените изисквания, включени в Наредбите, въвеждащи   Медицинските стандарти по отношение на:
- броя на лекарите, броя на лекарите със специалност и лекарите с удостоверения за допълнителни умения.
- наличието на задължителни структури.
Мотивите са, че Медицинските стандарти залагат количествени изисквания, които са в ущърб на качеството. Считаме, че в НРД трябва да останат само качествените критерии и да отпаднат количествените. Последните водят до ненужно оскъпяване на дейността, което след въвеждането им доведе до увеличение на хоспитализациите и се отрази изключително негативно на бюджета на НЗОК. Напомняме също, че нормативните актове се оспорват в съда и вече 16 са отменени  на първа инстанция.

2. По отношение бюджетите на болниците, предлагаме да се разпределят годишни стойности каквото е и изискването на ЗБНЗОК. Да се даде възможност да се прехвърлят средства по месеци. Да се пренасочват средства ежемесечно между районните каси и с тях да се покрива надлимитната дейност.
Освен това, предлагаме промени насочени към поевтиняване на дейността, които ще се отразят благоприятно както на лечебните заведения, така и на бюджета на НЗОК. Смятаме, че усилията при водене на преговорите следва  да се насочат в тази посока.

3. Националната здравна карта ограничава броя на леглата по които се изпълнява дейността. В съчетание със задължителният престой по Клинични пътеки създава ограничения съизмерими с финансовото лимитиране. Считаме, че НЗК е изработена незаконно, а също и не съответства на областните здравни карти. По тази причина сме я атакували във ВАС и се чака решение. Предлагаме договорите да се сключват по броя на леглата залегнали в разрешителното за дейност. Предлагаме броят на леглата да се използват на функционален принцип в зависимост от конкретните нужди и сезонност.

4. Задължителният престой по Клинични пътеки се явява допълнителен лимит на лечебните заведения. Той води до ограничен достъп, излишна заетост на легла, което често налага изписването на пациенти преди да е завършило лечението им за сметка на такива, които заемат легла, без това е да е необходимо.  От друга страна, това изискване оскъпява ненужно дейността. То не е наложено с нормативен акт.
    В условията на задължително здравно осигуряване, задължителният престой по КП може  да бъде определено като принудително въдворяване, което е регламентирано в друг правен ред. Убедени сме, че се нарушават не само правата на пациента, но и изобщо човешките права, гарантирани от Конституцията, законите и международните актове.

5. Цените на много от пътеките, освен че са ниски са и несъразмерни. Съществуват механизми този дисбаланс да бъде отстранен още сега, тъй като с всеки следващ НРД той се задълбочава.

6.  Изисквания за задължително оборудване. Считаме, че оборудването, с което разполага лечебното заведение трябва да отговаря на нуждите му и да зависи от основния принцип на конкуренцията - повишаване качеството на услугата. Напомняме и куриозния факт, че преди години за изпълнение на една КП страната ни зае първо място в света по брой компютърни томографи на глава от населението.

7.  Против сме да се налагат ненужни и нерегламентирани другаде възрастови ограничения. В повечето случаи изискването за операция на пациенти до 18 години е да има назначен на постоянен трудов договор специалист - педиатър. Смятаме, че за една консултация с такъв специалист не е нужно той да е в трудовоправни отношения с лечебното заведение, особено когато те са малка част от общия брой по съответната КП.

8. Против сме и срещу изисквания за брой специалисти с удостоверения за извършване на дейности, подписани от точно определен човек. Убедени сме, че регламентът да се признава само подписа на няколко души е корупционен, при условие, че нормативно е уредено кой може да издава такива документи. От друга страна смятаме, че назначаването на такива тесни специалисти трябва да се диктува от нуждата на съответната структура, а не наложени административно.

9. Против сме срещу извършване на ненужни изследвания по време на лечение на болните. Същите трябва да са следствие на клинична оценка и медицинска целесъобразност, а не нормативно определени. Те причиняват ненужно страдание и риск за пациентите. Предлагаме да се преразгледат и/или отменят.

10. Предлагаме да се отмени изискването за сформирането на Обща клинична онкологична комисия само в „избрани“ ЛЗБМП, които отговарят на условията за комплексно лечение.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Изразяваме своята увереност, че  ще  направите необходимото, с което интересите на пациентите и изпълнителите на болнична помощ ще бъдат защитени в максимална степен чрез изготвяне на нов, справедлив и ефективен Национален рамков договор. Промените ще улеснят избора и достъпността за пациента, ще повишат качеството на медицинските услуги на по-ниска себестойност.

Това наше становище е изготвено от УС на НСЧБ след предложения и обсъждане от всички частни болници в страната.

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 79%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Облачно
  22 Фев 2018 6°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»