Вход

ВАС спря новите критерии за лечение на хепатит C

  • Публикувано на Архив

hepatitВърховният административен съд (ВАС) е постановил да не се прилагат новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Решението е на първа инстанция във ВАС, което подлежи на обжалване в 7-дневен срок, пише "Дневник"

Според новите правила за икономическа целесъобразност на НЗОК скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот, макар че не е ясно по какъв начин може да се изчисли това. Подуправителят на касата д-р Димитър Петров, който пое поста в началото на февруари, обаче заяви, че НЗОК няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.

Срещу решението на касата се надигна вълна от недоволство от пациенти и специалисти, която достигна и до съда. Пациенти с хроничен вирусен хепатит С, подкрепени от сдружение "Хепактив", са помолили съдът за спешно решение, защото новите правила влязоха в сила от 16 януари. Според пациентите е пределно дискриминиращо и неясно как ще се определят шансовете им за живот предварително, още повече от чиновници, а не от лекари.

Модерната безинтерферонова терапия е първата в света, която дава възможност за пълно излекуване на болестта, включително и когато е в напреднал етап. Тя е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. Налични са три продукта на цени между 40 и 80 хиляди лева на курс лечение, но те гарантират излекуване, което би спестило разходи и страдания от болестта в дългосрочен план, категорични са пациентите.


Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»