Вход

По-бърз достъп до "Спешна помощ" обеща д-р Семерджиев

  • Публикувано на Архив

lineikaНаясно сме с проблема “Спешна помощ” - хората ще имат по-бърз достъп до нея, заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той потвърди, че са предвидени средства за апаратура и техника, включително и за линейки, за подобряване на условията за работа на лекарите, за по-качествена помощ към болните, за обновяване на сградния фонд.

Пред БГНЕС д-р Семерджиев подчерта, че невралгичният въпрос остава със заплатите на лекарите специалисти, тъй като за бюджета на „Спешната помощ” Министерството на здравеопазването няма думата, защото е приет в края на миналата година.

Не само ние, но и обществото се сблъска с още един проблем, който е извън нас - агресията, която се проявява спрямо лекарите от спешната помощ. В такива гранични състояние, когато човек има нужда от незабавна помощ и внимание, всичко опира до култура и възпитание. Не е нужно да се казва буквално, но май се налага - лекарите отиват на повиквания, за да помагат, а не за да бъдат унижавани, обиждани или бити. Особено, ако самите те не са дали повод за такова отношение, подчерта Семерджиев.

Според здравния министър друго задължително нещо, което трябва да се направи е да се възстанови договорното начало между НЗОК и Българския лекарски съюз. "За да може още тази година, за разлика от миналата, да имаме Национален рамков договор, напомня служебният министър. А не - едностранен административен акт. Срокът ни е 1 април т.г. и вярвам, че ще се справим, заяви д-р Семерджиев. Лекарите вече са заявили своята подкрепа за това. През април следва подписване на индивидуалните договори, а през май очакваме да се появят резултатите", потвърди той.

"За да се подобри финансовото състояние на болниците, както в големите градове, така и в малките населени места, на първо място трябва да се върви към възстановяване на класическия принцип за здравното осигуряване, т.е. да се плаща там, където се върши работа, а не просто да се бюджетират структури", смята Семерджиев.

По данни на НЗОК през ноември 2016 г., когато е въведен пръстовия отпечатък, разходите са със 112 хил. повече, отбеляза здравният министър. За да се подобри финансовото състояние на болниците, както в големите градове, така и в малките населени места, на първо място трябва да се върви към възстановяване на класическия принцип за здравното осигуряване, т.е. да се плаща там, където се върши работа, а не просто да се бюджетират структури, смята Семерджиев.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»