Вход

Шарков: Разбира се ще обжалваме

  • Публикувано на Архив

sharkoffСъдът защитава корпоративни интереси, а болниците точат касата. Ще обжалваме решението на ВАС за спиране на пръстовите отпечатъци в болниците, каза на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шарков обясни: „Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, мисля че е видим за всички.

Шарков повтори пропагандната теза, че отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. лв., по-малко само за 15 дни“. „Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК“, поясни той. По думите му данните са както по клинични пътеки, така и по клинични и амбулаторни процедури, лекарства, медицински изделия. „Навсякъде има спад в разхода на касата само за 15 дни“, поясни Ваньо Шарков. „Сравнено като брой хоспитализации за първата половина на ноември 2015 и ноември 2016 г. имаме 18 481 хоспитализации по-малко. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това. Не на последно място това е система, при която пациентът държи в ръцете си контрола по изразходването на средствата, които внася в НЗОК“, коментира още той.Според Шарков излиза, че касата пести по 1 милион на ден от пръстовите отпечатъци. Той не даде обяснение, защо отдава тези 15 милиона на пръстовите отпечатъци и дали очаква всеки следващ месец да има с 36000 хоспитализации по-малко.

„От началото на въвеждането, заедно с тестовия период са регистрирани 364 211 пациенти чрез пръстови отпечатъци, за близо 4 месеца. При тях има 318 отказа да бъдат регистрирани чрез пръстов отпечатък, но въпреки това са хоспитализирани и верифицирани от НЗОК като действителни хоспитализации", добави той.
„Категорично ще обжалваме решението на Върховния административен съд за спиране на пръстовия идентификатор. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите", каза още зам.-министърът на здравеопазването. Д-р Ваньо Шарков допълни, че системата няма да спре да работи, тъй като министерството има 7-дневен срок, в който може да обжалва. „Няма временно спиране“, заяви той.

Шарков не обясни как е напарвена сметката за икономиите на пари и защо е решил, че това се дължи на пръстовите отпечатъци, ако изобщо е вярно. Шарков индиректно обвини съдът, че защитава корпоративни интереси. Болниците трядиционно бяха обвинени, че източват касата, този път с 300 милиона лева годишно.

Шарков така и не обясни с кое в мотивите на съда не е съгласен и какви правни основания е намерило МЗ, за да обжалва решението на ВАС.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»