Вход

Денят на спасението да стане международен, предлагат от БЛС

  • Публикувано на Архив

dnsБЛС предлага паметта на загиналите медицински специалисти при изпълнение на служебните им за дължения да се почита не само в България, но и в целия свят. За целта от организацията ще изпратят отворено писмо до премиерът Борисов, в което се настоява министър-председателят да предложи на СЗО и организацията „Лекари без граници“, Денят на спасението да стане международен.


В подкрепа на искането си, съсловната организация изтъква саможертвата на хиляди медици и от други страни, които заслужават дълбоко признание и благодарност. Ето какво пише в писмото: "В гражданската война в Сирия над 600 лекари досега са загинали при бомбардировки над лечебните им заведения. В Сиера Леоне починаха около 500 лекари, заразени с ебола от своите пациенти, но потушиха страшната епидемия, която застрашаваше не само Африка, а и целия свят. Хиляди самоотвержени лекари, медицински сестри, санитари и други жертвоготовни хора са загинали по бойните полета, извличайки от тях или лекувайки ранени хора; други са починали вследствие заразяване от тежките инфекции на свои болни- не за пари или слава, а поради същата благородна причина, която изисква нашето най-дълбоко признание и благодарност: Човеколюбието"
Обръщението е подписано от участниците в 12-ия по ред ритуал в памет на загиналите медицински служители, който се проведе вчера пред паметника медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред Военномедиинска академия (ВМА).

Маркирана като лекари БЛС

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»