Вход

Касата започва проверка и то какви, но вижте как

  • Публикувано на Архив

НЗОК започва проверки на лекарствата за онкоболни. Това се разпорежда с писмо на подуправителя г-жа Иванка Кръстева до всички i.krysteva„Районни каси с онкологии и хематологии”. Писмото е Инструкция към проверяващите екипи, които се задължават да изпращат отчети на всеки три дни до 14.00 часа. По-надолу ще видите на кого се пращат. Писмото е маркирано по степен на важност като high (хай, значи високо).
Инструкцията включва (цитираме дословно за да не се загуби ефекта):

„1. Постоянно присъствие на проверяващите в лечебните заведения.
2. По време на присъствието част от екипа да проверява документацията.
3. Останалата част от екипа да разговарят с пациентите и да обикалят отделенията.”
Изрично се указва на проверяващите „да не се създава напрежение, а всеки служител да бъде отзивчив и възпитан.”
Всеки Директор на РЗОК, който има проблеми с проверяващите от НЗОК веднага да съобщи по телефона на Б. Тодорова – главен специалист отдел ТДО - 02/9659102. Публикуваме телефона, защото предполагаме, че може да се оплачете от проверяващите и ако не сте Директор на РЗОК, но не е сигурно. Пробвайте и съобщете на другите да знаят.
Инструкцията е придружена с „таблица с нови изисквания при проверката на документацията”. Според тях:
„Да се осъществи допитване до пациентите по телефона кои медикаменти са получили от болничната аптека на съответното лечебно заведение. Изборът на пациенти за допитване да бъде осъществен, като приоритетно се изберат пациенти, които по данни на НЗОК са получили по-малко вливки/опаковки от съответния медикамент в сравнение с фармако-терапевтичното ръководство по онкология.”
Ей Богу, нямаме представа защо тези с по-малко лекарства са приоритет, а не тези с повече и какво е това „вливки”, ама те си знаят. 
Килограмите на пациента също сe оказват важни за проверката. Кантарче за мерене не се предвижда, засега:
„При съмнения за документираната телесна маса на пациентите и приложените  количества скъпоструващи медикаменти, да се осъществи запитване и потвърждаване на информацията от самия пациент при следващото му постъпване в лечебното заведение.”
Не Ви се вярва, че има такава инструкция? И на нас не ни се вярваше. Обаче е факт. Който като нас се съмнява може да я изтегли от тук в оригинал.
Ще завършим този коментар с две неща, които най-добре показват манталитета на „инструкторите”.
Едното е, че директорите на болници се задължават да дават писмени обяснения пред НЗОК, ако разходите на болницата за лекарства през тази година са по-високи от разходите им за същия период на миналата година.
След това писмено обяснение се очаква налагане на наказание (не е упоменато в инструкцията). Може мъмрене или порицание пред строя.
Накрая най-важното. като всяка заповед за проверка и настоящата си има ясно формулирана цел. Можете ли да се досетите каква?
Не, целта не е да се подобри лечението на болните, нито да се подобри организацията на лекарствоснабдяването.
Цитираме дословно:
„Целта на проверките и престоя на проверяващите в лечебните заведения е да се намали с 30% разхода на касата за този и следващия месец.”
Е защо само тези два месеца бе джанъм? Останете си до края на годината. 30% от разхода за лекарства на онкоболните са някъде близо 90 милиона лева. Останете и следващата и по-следващата и по-,по-следващата. Така от лекарства ще спестим пари за още един реактор в Белене.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»