Бум на морбили, защото не се ваксинираме

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Осигуриха медицинско обслужван…

Медицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават...

Здравеопазването в медиите на 27 юли

 • Публикувано на Архив

mediaClinica.bg - Дълговете на общинските болници се удвоиха

Почти два пъти са се увеличили дълговете на общинските болници за 14 месеца. Това показват официалните данни за борчовете им.
В края на миналия месец техните дългове са били 95.3 млн. по данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), показва справка на здравно министерство (МЗ) за clinica.bg. През април миналата година обаче техните борчове са били малко над 56

млн. лв. Цифрата е от анализа на ресорното ведомство за задлъжнялостта на обществените болници, който бе изготвен миналата година за депутатите. Така излиза, че за 14 месеца общинските клиники са увеличили борчовете си почти два пъти. За сравнение за първите 4 месеца на миналата година увеличението на борчовете им е било 2 млн. лв. Темпът на нарастване на държавните болници за година пък е около 15-16%. Най-вероятно бурното увеличение на дълговете на общинските клиники е следствие на твърдите лимити, които се въведоха от миналата година. Подобен резултат от промяната очакваха и директорите им. Лимитите действат и досега, въпреки че през 2016 г. приходите на болниците към момента са малко по-големи - с 40 млн. лв., в сравнение със същия период на миналата.
С 58.3 млн. лв. са се увеличили дълговете и на държавните болници за една година, показва още справката от министерство на здравеопазването. На 413.7 млн. лв. възлизат задълженията на държавните болници в края на май тази година. По същото време миналата година те са били 355.4 млн. лв.
Общо дълговете на държавните и общинските клиники в момента надхвърлят половин милиард лева. По принцип най-голяма част от краткосрочните борчове – над 30%, са за лекарства. Следват неразплатените пари за консумативи – около 16%. При просрочените разходи обаче обикновено над 80% се дължат на тези две пера.

Струма - Шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев: С пръстовите отпечатъци в болниците се хвърлят на боклука 8 млн. лв.
Българският лекарски съюз (БЛС). Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите.
"Кой е този български лекар, които ще изхвърли пациента си, ако той не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата... Що за логика е тов?", изтъкна д-р Грозев. Според него въвеждането на пръстовия отпечатък е нещо излишно, след като се предвижда въвеждане на електронен чип на личните карти.
"Едни няколко милиона, по наши данни - между 5 и 8, ще отидат от здравноосигурителните плащания и ако след година и половина влезе и електронният чип върху личните ни карти, същите тези устройства, които са в момента на разположение в петте пилотни болници, ще отидат с всички останали в кошчето за боклук", каза председателят на БЛС.

24 часа - Пациент застреля лекар и се самоуби в клиника в Берлин
72-годишен пациент простреля многократно доктор и после се самоуби в университетска клиника в Берлин, съобщи вестник “Билд”.
Стрелбата е станала във вторник на обяд на четвъртия етаж в болницата “Бенджамин Франклин”. Възрастният пациент изстрелял няколко куршума срещу челюстен хирург в отделение за лицево-челюстна хирургия. След това се е гръмнал сам. 55-годишният лекар бил тежко ранен и му е направена операция, но малко по-късно починал.

Телеграф - Испанка роди бебе със зика
Заразена с вируса на зика испанка роди бебе с мозъчната болест микроцефалия, като това е първият такъв случай в Европа, предаде Би Би Си.
Испанските власти разкриха през май че са открили микроцефалия в зародиша, но родителите решили да задържат бебето. Феликс Кастильо, завеждащ неонаталното отделение в барселонската болница "Вал д'Еброн", заяви, че жизнените показатели на новороденото са "нормални и стабилни". Бебето се появило на бял свят с цезарово сечение след 40 седмици бременност. Д-р Кастильо потвърди, че обиколката на главата на детето е по-малка от обичайното и че то има микроцефалия. Той допълни, че състоянието на бебето се следи непрекъснато и че родителите били много щастливи от раждането. Майката се заразила от зика при пътуване в чужбина.

Труд - 1500 новородени по-малко от миналата година
С 1502 по-малко бебетата са родени от началото на годината до 25 юли, в сравнение със същия период на 2015 г. Тенденцията е постоянна всеки месец данните, които показва регистърът на ражданията на МЗ, сочат между 1400 и 1600 новородени по-малко от тези през миналата година.
Традиционно в челната тройка по раждания са най-големите градове в страната - София, Пловдив и Варна. В столицата към 25 юли 2016 г. са се родили 8607 бебета, като разликата с миналата година е минимална - само девет деца повече са се родили през 2015 г. В Пловдив обаче тази година са родени 205 бебета по-малко от миналата.

Монитор - БГ лекари първи излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб
Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб. Лекарите от болница "Св. Иван Рилски" поеха риск в интерес на своите пациенти и приложиха новата терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С, съобщи БНТ. Никой от колегите им в света до този момент не е имал смелостта да поеме този риск и затова данните на нашите доктори са били публикувани веднага на първа страница в две от най-авторитетните медицински издания.
Става дума за двама пациенти - жена на 60 години и мъж на 69. "Те дойдоха преди 15 години с цироза", разказа проф. Захари Кръстев, зав. клиника "Гастроентерология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Ракът бил хванат рано, лекарите го лекували, а след това дошли и новите медикаменти, които напълно премахнали вируса от организма. Макар и революционни, терапиите се прилагат в практиката отскоро с доказан ефект само при определени болни.

Маркирана като лекари болници БЛС

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 79%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Облачно
  22 Фев 2018 6°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»