Вход

Лекари с наказания за превишени направления

  • Публикувано на Архив

lekarЗдравната каса обяви приключване на миналата финансова година със 7 млн лв плюс, при неразплатена „надлимитна“ дейност на болниците от около 60 млн. лв. В добавка, към края на миналата година касата дължеше на чужди фондове още около 60 млн. лв. в падеж. Сега по информация на лекарския съюз става ясно, че и извънболничната помощ е претърпяла финансови щети по линия на НЗОК през 2015 г, .

Зачестили са оплакванията за налагани наказания на лекари от ПИМП и СИМП за превишени регулативни стандарти, предад Zdrave.net
Въпреки липсата на преразход в в трите бюджетни параграфа – за здравноосигурителни плащания в ПИМП, СИМП и МДД от писмо на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова до районните колегии на съсловната организация става ясно, че осигурителната институция е налагала глоби на общопрактикуващи лекари и специалисти от извънболничната помощ за превишаване на направленията, въпреки, че средства в бюджета е имало.
В писмото си д-р Павлова припомня, че според правилата на касата средствата, превишаващи определените брой на СМД и стойност на МДД се възстановяват от изпълнителите на СИМП и ПИМП след разпределение и преразпределение на брой СМД и стойност на МДД на тримесечие в рамките на определените средства на бюджетните сметки на РЗОК. Неусвоените брой за СМД и стойност за МДД от предходно тримесечие могат да се преразпределят пропорционално на допълнително заявените за отпускане брой СМД и стойност за МДД между изпълнителите на ПИМП и СИМП надвишили определените им брой СМД и стойност за МДД, с допълнителни протоколи за същото това тримесечие, гласят още текстовете.
Въпреки това са налагани санкции в извънболничната помощ. Зам-председателят на БЛС, д-р Павлова, призовава колегите си да да обжалват наложените глоби. Д-р Павлова съветва при обжалване, лекарите да се мотивират пред съда с посочените факти, като изискват от него съответната РЗОК да докаже, че е удовлетворила на 100% исканията им за допълнително отпускане на бройки СМД и стойности на МДД, тъй като от касовия отчет е видно, че в съответните параграфи е имало необходимите средства за това и при приключване на бюджетната година няма нанесени щети на бюджета на НЗОК/РЗОК. „Моля, чрез съда, да изискате и дали директорите на съответната РЗОК е поискал от ЦУ на НЗОК да му се отпуснат допълнителни бройки СМД и стойности за МДД на база Вашите искания“, пише още д-р Павлова до районните колегии на лекарския съюз.

Маркирана като лекари

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»