Вход

Броят на диабетиците се е увеличил 4 пъти в рамките на 30 години

  • Публикувано на Архив

whoПреди Световния ден на здравето (честван на 7 април), СЗО публикува първия си "Глобален доклад за диабет", който акцентира върху диабетно болните хора. СЗО подчертава необходимостта от засилване на превенцията и лечението на болестта.
Според доклада разпространението на болестта се разраства във всички райони на света. Едни от факторите, движещи това драстично увеличаване броя на заболелите са липсата на физическа активност затлъстяването и наднорменото тегло. През 2014 г.,

422 милиона възрастни (или 8,5% от населението) са имали диабет, в сравнение с 108 милиона (4,7%) през 1980. Епидемията от диабет има сериозни здравни и социално-икономически въздействия, особено в развиващите се страни.
През 2014 г. повече от 1 на 3-ма възрастни на възраст над 18 години са с наднормено тегло и повече от един на 10 са с наднормено тегло. Усложненията на диабет може да доведе до инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и дори ампутация на долен крайник. Степента на ампутация на долен крайник са от 10 до 20 пъти по-високи за хора с диабет. Захарният диабет е важен рисков фактор и за ускоряването на процеса на атеросклероза, който води до стесняване на по-големите кръвоносни съдове, и повишава риска от настъпване на инсулт, исхемична болест на сърцето и други.
Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и / или е нарушено действието на инсулина (инсулинова резистентност). Тези нарушения водят до повишаване на кръвната захар (хипергликемия).
Насочващи към диагнозата захарен диабет са типичните симптоми на повишена жажда, повишен прием на вода и повишено уриниране. Често пъти откриването на захарен диабет става след изява на острите усложнения, най-вече кетоацидоза. При болни с диабет тип 2, наличието на хронични усложнения, може да предшества поставянето на диагнозата.

Маркирана като диабет СЗО

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»