Ананиев: Проф. Плочев излъга 6 пъти

В петък Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Д-р Гълъбова: Психиатриите са …

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните...

Столичната колегия на БЛС призова всички свои членове на протест

 • Публикувано на Архив

Столичните общопрактикуващи лекари призовават колегите си да не подписват нови договори с НЗОК и да участват в протеста.
milanУправителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски организира националния протестен митинг „Истинска реформа, за истинска медицина”, който ще се състои на 6 април от 15.00 ч. на площад „Атанас Буров” в карето между сградите на Народно събрание, Министерски съвет, президентство и БНБ.
Това се казва в обръщение на Столичната лекарска колегия.


Общопрактикуващите лекари от София призовават ОПЛ да не подписват индивидуалните си договори или анекси с НЗОК и да участват в националния протест. Те представят девет свои искания, които да бъдат издгнати и на предстоящия протест.
Под номер едно е разписано „решението на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглено”. Настоява се да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.
Необходимо е незабавно да се пристъпи към промяна на наредбите и процедура за промяна в ЗЗО и ЗЛЗ и ЗБНЗОК в честа му противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало, подчертават столичните общопрактикуващи лекари.
Другите искания са както следва:
Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на  БЛС
Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.
Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор. Да се открие процедура за подготовка за промяна на ЗЗО в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.
Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.
Да се обвърже потребителската такса с МРЗ и тя да бъде заплащана от всички ЗОЛ, а за освободените тя да се заплаща от съответното ведомство.
Да се увеличи поетапно процента от бюджета на НЗОК в частта ПИМП- ОПЛ от 6% на 12%, съгласно препоръките на Световната банка за развитие и Здравна стратегия 2020.

Маркирана като БЛС протест

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 86%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 2°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»