Вход

Столичната колегия на БЛС призова всички свои членове на протест

  • Публикувано на Архив

Столичните общопрактикуващи лекари призовават колегите си да не подписват нови договори с НЗОК и да участват в протеста.
milanУправителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски организира националния протестен митинг „Истинска реформа, за истинска медицина”, който ще се състои на 6 април от 15.00 ч. на площад „Атанас Буров” в карето между сградите на Народно събрание, Министерски съвет, президентство и БНБ.
Това се казва в обръщение на Столичната лекарска колегия.


Общопрактикуващите лекари от София призовават ОПЛ да не подписват индивидуалните си договори или анекси с НЗОК и да участват в националния протест. Те представят девет свои искания, които да бъдат издгнати и на предстоящия протест.
Под номер едно е разписано „решението на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглено”. Настоява се да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.
Необходимо е незабавно да се пристъпи към промяна на наредбите и процедура за промяна в ЗЗО и ЗЛЗ и ЗБНЗОК в честа му противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало, подчертават столичните общопрактикуващи лекари.
Другите искания са както следва:
Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на  БЛС
Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.
Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор. Да се открие процедура за подготовка за промяна на ЗЗО в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.
Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.
Да се обвърже потребителската такса с МРЗ и тя да бъде заплащана от всички ЗОЛ, а за освободените тя да се заплаща от съответното ведомство.
Да се увеличи поетапно процента от бюджета на НЗОК в частта ПИМП- ОПЛ от 6% на 12%, съгласно препоръките на Световната банка за развитие и Здравна стратегия 2020.

Маркирана като БЛС протест

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»