Вход

НЗОК пусна новите лекарства за лечение на хепатит С

  • Публикувано на Архив

В петък Надзорният съвет на касата е приел изискванията, по които ще се осъществява лечението на болни с хроничен вирусен хепатит С в nhifразличен стадий на заболяването с нова генерация лекарствени продукти за безинтерферонова терапия.
Новото модерно лечение позволява пълно излекуване след тримесечен курс на лечение. Лекарствата са в таблетна форма и нямат страничните действия на до сега прилаганата интерферонова терапия, която се понася много тежко от пациентите.

При нея ефект, в зависмост от комбинациите се постига ефект при между 30 и 40% от пациентите. С новата терапия се постига излекуване в над 98% от случаите и е ефективна дори и при пациенти с напреднала чернодробна цироза. Новите медикаменти, които се произвеждат от няколко американски и европейски компании, са разрешение за употреба в САЩ през 2014 година. От 1-ви март ще бъдат достъпни и за български пациенти. НЗОК планира през 2016 година да осигури лечението на 300 души, намиращи се в най-тежка фаза на заболяването.
ЦЗПЗ беше един от участниците в кампанията за включване на новите лекарства в реимбурсния списък на касата, като през месец юни миналата година бяхме организатори на обществена дискусия на тема „Хроничният вирусен хепатит “С” вече се лекува.“

Маркирана като хепатит

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»