Вход

Колко време трябва на МЗ да напише една наредба?

  • Публикувано на Архив

stoychoМнозина биха си помислили месец, два, половин година. Да, понякога сроковете са такива. Не и за наредбата за палиативни грижи.
В чл. 95 на Закона за здравето е постановено, че  при нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза, пациентът има право на палиативни медицински грижи. Целта на палиативните медицински грижи е поддържане качеството на живот, чрез намаляване или премахване на някои непосредствени прояви на болестта, както и на неблагоприятните психологични и социални ефекти, свързани с нея.
С чл. 96, ал. 3 на закона се възлага на министъра на здравеопазването да издаде  наредба, с която да предели изискванията за оказване на палиативни медицински грижи.
Законът е приет през месец август 2004 година и влиза в сила от 01.01.2005 година.

С § 38 от Преходните разпоредби на закона министърът на здравеопазването се задължава в срок от една година да издаде въпросната наредба. Тоест, ако министърът на здравеопазването е изпълнил закона, то наредбата трябваше да бъде приета и обнародвана най-късно до 01.01.2006 година.
Днес сме 24.04.2014 година. Наредбата за определяне на изискваният за оказване на палиативни грижи по чл. 96, ал. 3 от Закона за здравето не е издадена.  
Изминали са повече от осем години от определения със закон срок. От тогава до сега са сменили четири правителства(едно служебно) и 9 министри на здравеопазването(един служебен). Досущ, като в оня виц колко милиционери са нужни да се завърти една крушка.
Само, че не е смешно. Става дума за медицинска помощ за тежко болни хора. Става дума за нещо повече от медицина – за човешки същества в последните дни и часове от своя живот. Нарича се хуманизъм. Не може да се измери с пари, защото е знак за култура и цивилизация.
д-р С. Кацаров

Маркирана като наредби

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»