Вход

Специалистите по ревматология са на изчезване

  • Публикувано на Архив

Едва 11 лекари в България имат специалност по детска ревматология
Болните с ревматични заболявания срещат редица трудности, свързани както с диагностиката, така и с достъпа до съвременни лекарства. Кратката справка показва, че лекарите със специалност по ревматология са всичко на всичко 85 души. Половината от тях са съсредоточени в София, Пловдив и Варна. В цели области като Кърджали, Кюстендил, Разград, Силистра и София област няма нито един специалист. Повечето скъпоструващи лекарства се изписват с протоколи, което е възможно на практика в няколко града на страната, където има университетски болници. На всеки няколко месеца пациентите са принудени да пътуват стотици километри, да плащат за прегледи и изследвания, само и само да получат заветния протокол за отпускане на лекарства.

По отношение на детската ревматология нещата са направо катастрофални. В страната има едва 11 лекари с такава специалност, седем от които работят в София, двама във Варна и по един в Пловдив и Добрич. Така, макар в редица закони да е записано, че медицинската помощ за деца е приоритет, на практика е точно обратното. И правителството и НЗОК нехаят за проблемите. До този момент не са предприети никакви мерки за увеличаване на отпусканите бройки за специализация на лекари, нито за облекчаване на реда за предписване и отпускане на лекарства. Същото се отнася и до възможностите за рехабилитация. Болните с различни видове артрити и болестта на Бехтерев се нуждаят от специални и продължителни процедури, каквито са възможни само срещу заплащане, защото предвидените с НРД са с продължителност едва седем дни.
Всичко това има за резултат късна диагностика и ранна инвалидизация на млади хора, които в крайна сметка струват и на отделния човек и на държавата много повече, отколкото, ако бяха осигурени необходимите условия за достъп до съвременна диагностика и лечение.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»