Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Специалистите по ревматология са на изчезване

Едва 11 лекари в България имат специалност по детска ревматология
Болните с ревматични заболявания срещат редица трудности, свързани както с диагностиката, така и с достъпа до съвременни лекарства. Кратката справка показва, че лекарите със специалност по ревматология са всичко на всичко 85 души. Половината от тях са съсредоточени в София, Пловдив и Варна. В цели области като Кърджали, Кюстендил, Разград, Силистра и София област няма нито един специалист. Повечето скъпоструващи лекарства се изписват с протоколи, което е възможно на практика в няколко града на страната, където има университетски болници. На всеки няколко месеца пациентите са принудени да пътуват стотици километри, да плащат за прегледи и изследвания, само и само да получат заветния протокол за отпускане на лекарства.

По отношение на детската ревматология нещата са направо катастрофални. В страната има едва 11 лекари с такава специалност, седем от които работят в София, двама във Варна и по един в Пловдив и Добрич. Така, макар в редица закони да е записано, че медицинската помощ за деца е приоритет, на практика е точно обратното. И правителството и НЗОК нехаят за проблемите. До този момент не са предприети никакви мерки за увеличаване на отпусканите бройки за специализация на лекари, нито за облекчаване на реда за предписване и отпускане на лекарства. Същото се отнася и до възможностите за рехабилитация. Болните с различни видове артрити и болестта на Бехтерев се нуждаят от специални и продължителни процедури, каквито са възможни само срещу заплащане, защото предвидените с НРД са с продължителност едва седем дни.
Всичко това има за резултат късна диагностика и ранна инвалидизация на млади хора, които в крайна сметка струват и на отделния човек и на държавата много повече, отколкото, ако бяха осигурени необходимите условия за достъп до съвременна диагностика и лечение.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»