Вход
joomla social share plugin

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

Болните с белодробни заболявания чакат вече половин година освидетелстване

Вече 6 месеца специализираният ТЕЛК по белодробни заболявания във Велико Търново не работи. Всички болни от Северна България, нуждаещи се от експертна оценка стоят в очакване на решение, но до този момент, такова няма. Преди известно време, МЗ изпратило указание от РЗИ, да бъдат включени по един специалист по пневмология и фтизиатрия към съществуващите общи ТАЛК.

Указанието било изпълнени, но всички постановени решения от такива смесени състави са обжалвани от НОИ и в последствие отменени от НЕЛК, защото са издадени в нарушение на действащият Правилник за организацията и дейността на органите на медицинските експертизи. Бездействието на администрацията при решаването на един банален по своя характер проблем отнема права на гражданите дадени им със закона.
Законът за здравето дава право на всеки гражданин след поискване да бъде освидетелстван за степента на трайна неработоспособност. ТЕЛК са длъжни да се произнесат в тримесечен срок от направеното искане.
Липсата на произнасяне лишава гражданите от правото им да получат не само инвалидна пенсия и различните видове интеграционни добавки. Много от тях, останали без работа, поради заболяването си,  остават без здравноосигурителни права и трябва да заплащат както лечението си, така и лекарствата, които иначе биха получили безплатно.
Ситуацията е типичен пример за чиновническо бездушие и немарливост, водещо до тежки последици за десетки и стотици болни хора. Решението е много просто и МЗ е стигнало до него, само че не става с указание, а с промяна в Правилника. Такава промяна отдавна можеше да бъде направена и проблемът на хората да бъде решен, но за това се иска поне малко отговорност и нагласа да се грижиш за хората, за което всъщност и ти плащат заплатата.
Нашата препоръка към всички пострадали е да събират финансови документи за всеки разход, който не биха направили, ако бяха своевременно освидетелствани и в последствие да предявят искове срещу МЗ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

25°C

София

Слънчево

Влажност: 50%

Вятър: 0.00 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»