Вход

От три линейни ускорителя в София, само един е достъпен срещу 3000 лева

  • Публикувано на Архив

Лекувам се от рак на гърдата в МБАЛ Царица Йоана (ИСУЛ). След проведената химиотерапия е необходимо лъчелечение. Оказва се, че в ИСУЛ нямат обучени специалисти за модерния линеен ускорител и се облъчват със старата техника, която е неточна. Дилемата е дали болния трябва да направи компромис със здравето си и да се подложи на съмнително лъчелечение, или да плати 3000 лева , каквато е цената в МБАЛ Токуда за един курс на лечение? В СБАЛО (Дървеница) е препълнено и сега се записват часове за късна есен, което не ме устройва, тъй като лъчетерапията трябва до месец да последва химиотерапията .
Защо един скъпоструващ и качествен ускорител не може да обслужва жените от най- често срещащия се рак? Може ли срещу ИСУЛ да бъде заведен иск за това, че качествената услуга на практика е недостъпна за жените с това заболяване? Моето желание е да ми заплатят лечението в Токуда , тъй като съм била принудена да отида там и да заплатя тази сума. Въпросът е не само мой, а касае още жени в това положение. Благодаря !

Лъчелечението е включено в основният пакет от услуги, финансирани от НЗОК. Това са Клинични пътеки с номера от 255 до 258. Задължението за НЗОК, произтича от Закона за здравното осигуряване. Неизпълнението на това задължение, което води до намаляване на Вашето имущество представлява непозволена увреда.
Можете да заведете съдебен иск срещу НЗОК да възстанови платените от Вас суми за такова лечение, както и за нанесени неимуществени щети. Добре е да се снабдите с документ, че Ви се отказва в едната болница(ИСУЛ) и че в другата(СБАЛО) са Ви записали за късна дата, както и финансов документ(фактура) за направения разход за лъчелечение в Токуда. Препоръчвам Ви също преди да започнете да изпратите писмо до НЗОК, с което да ги информирате за това, че Ви е отказано животоспасяващо лечение.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»