Вход

НЗОК проверява за болни под завивките

  • Публикувано на Архив

Милиционерският подход води само до тормоз и унижение
Контрольори на НЗОК проверяват масово дали болните са по леглата си. Проверяващите влизат в болниците късно вечерта. Първоначално се установява броя на болните по отделения, според наличните документи. След това от стая на стая контрольорите броят болните, които са по леглата си. На места са повдигани завивките, да не би да е сложена възглавница, която да имитира наличие на пациент. Ситуацията е унизителна, както за болните, така и за медицинския персонал. Вероятно унижението е и за самите проверяващи, които едва ли са въодушевени от милиционерския подход.

Проверките от този тип нямат особен смисъл, защото дори и да констатират липса на болни, това не може да доведе до санкции. Според ЗЗО санкции се налагат тогава, когато болницата неоснователно е получила пари от НЗОК. В зависимост от това дали е констатирано нарушение на НРД или не може да се издаде и наказателно постановление. Проверката на болните по леглата, обаче не може да установи неоснователно получени суми по простата причина, че това са случаи, които не са отчетени. Казано по друг начин сумата няма как да е получена неоснователно, след като изобщо не е получена.
Единственият резултат от кампанията е симулиране на активност и психически тормоз. Ако това е целта на назначените проверки, то тя е постигната.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»