Вход

НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

21-08-2017 Информация за съдебни дела

Състав на ВАС потвърди Решение на Бургаския апелативен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Ваня Добрева: Планир…

След публикуването за обществено обсъждане на предложение за изменение на Закона за лекарствените продукти в...

КЗД постанови решение срещу министъра на здравеопазването

С решение № 133/17.05.2012, петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация наложи принудителни административни мерки срещу министъра на здравеопазването и препоръча на Министерския съвет да внесе в Народното събрание изменение в Закона за здравето. Производството е образувано по жалба на Трифон Колев от Велико Търново. Неговата съпруга  почина в резултат на онкологично заболяване. Една от причините за ранната смърт бе лошата лъчетерапия проведена в онкологичния диспансер в гр. Велико Търново. Диспансерът разполага със съветски апарат „Луч“ за лъчетерапия, чиято техническа характеристика и амортизация не покриват минималните съвременни изисквания за радиационна защита.

КЗД констатира, че поради районното разпределение около 10000 болни се подлагат на лечение със съветския тип апарати, а едва 1000 имат достъп до съвременни апарати за телегаматерапия, каквито има само в София Русе и Стара Загора.
Отбелязва се, че за лъчелечение съществуват дълги листи на чакащи пациенти и в много от случаите поради огромното забавяне се обезсмисля и самото облъчване.
Статистическата справка сочи, че през 2008 година(последната за която има официални данни), около 8000  души, показани за лъчелечение не са били лекувани, поради недостиг на апаратура и персонал. Една от причините за недостига на персонал е силно недофинансираната Клинична пътека № 258, както и „делегираните бюджети“, които допълнително ограничават приема на пациенти.
Основният извод е, че държавата не е осигурила равен достъп на населението до здравни грижи с необходимото качество, не е осигурила достъп до персонализирана информация,
С оглед на всичко изброено се установява, че министърът на здравеопазването не е изпълнил задълженията си по чл. 10 и чл. 11 от Закона за защита от дискриминация и по този начин е осъществил „тормоз“ по признак „увреждане“, на засегнатите лица.
Като заинтересована страна по делото взе участие ЦЗПЗ, представлявано от адв. Хр. Димитрова.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

15°C

София

Слънчево

Влажност: 66%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»