Вход

Заместник министър източвал здравната каса

  • Публикувано на Архив

Нанесената щета е за над 500 000 лева
Това съобщава в обширен материал, русенският вестник „Утро“. В продължение на 2011 и 2012 година, Областната болница в града е давала фалшиви отчети на РЗОК. По Клинична пътека №205 - „Гръбначни и гръбначномозъчни оперативни интервенции“. Вместо операции, обаче на болните е прилагана така наречената „озонотерапия“. Изричен текст в алгоритъма на клиничната пътека забранява озонотерапията, защото не представлява оперативна интервенция. 209 случая за 2011 година и 69 за 2012 са отчетени като гръбначни операции без да са правени такива.

За всеки от тях НЗОК е заплатила по 1819 лева. Злоупотребата е разкрита случайно, когато общопрактикуващ лекар поискал да види на своята пациента оперативната рана и се оказало, че такава няма.
Директор на болницата през този период е сегашният заместник министър д-р Минчо Вичев. В отговор на въпрос на вестника д-р Вичев заявява, че болницата ще върне неправомерно взетите пари. Това едва ли ще е достатъчно за директора и неврохирурга, освен ако прокуратурата не си затвори очите пред престъплението. Става дума за умишлено действие, издаване на официални документи с невярно съдържание, присвояване на публични средства в особено големи размери с цел облагодетелстване.  
Директорът на РЗОК съобщава пред вестник „Утро“, че ще разпореди проверка, за да се изясни точният брой на фалшиво отчетените случаи.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»