Вход

Бюджетна гимнастика

  • Публикувано на Архив

Два месеца след като НЗОК разпредели бюджетите на болниците, започна тяхното прекрояване. В края на февруари болниците получиха 1.111 милиона лева. Днес Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа предложение за увеличаване на бюджетите с общо 126 милиона лева. Корекция с такава огромна сума само след три месеца работа е безспорно доказателство, че методиката за определяне на бюджетите на НЗОК се основава на принципите проба – грешка, налучкване и нагласяване. За някои от болниците предложенията за корекции достигат до 50% от първоначално определената сума.

Безспорен хит, обаче е предложението на директора на Столичната РЗОК, Глинка Комитов. Той предлага бюджетът на откритата вчера болница на Михаил Тиков Софиямед, да се увеличи от 9 на 10 милиона лева, при положение, че през първото тримесечие същата изобщо не е работила.
Надзорният съвет едва ли ще приеме предложението, просто защото пари за такова увеличение няма. Има обаче 57 милиона, останали неразпределени. Същите вероятно ще бъдат раздадени тайно на когото и по колкото решат чиновниците. Нека надпреварата за тяхното благоволение да започне сега!
Къде са болните в тази схема? Това никой не го интересува.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»