Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Проф. Гетов: Лекарст…

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни пред БНР, че приложението на медикаменти...

Млад мъж починал сле…

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след...

Държавните и общинските болници са в ликвидна криза. Дълговете им надхвърлят активите.

Общите задължения само на държавните болници, търговски дружества са в размер на 378 милиона и 145 хиляди лева, от които 69 милиона и 589 хиляди лева са просрочени. Това сочат  данните на МЗ към 29.02.2012 година.
Отделно от тях, министърът на отбраната съобщи по време на парламентарния контрол на 23.03.2012, че само просрочените задължения на ВМА са в размер на 89 милиона лева. Министърът не съобщи каква е сумата на общите задължения, но тя вероятно е поне два пъти по-висока от тази на просрочените.

По последните публикувани данни за общинските болници от средата на 2011-та година размерът на просрочените им задължения е 32 милиона лева. Съдейки по бюджетите за 2012 тези дългове едва ли са намалели, но по-скоро са се увеличили. Данни за дълговете на частните болници до този момент не са публикувани.
Обобщено сумата на  просрочените задължения на държавните и общинските болници е поне 190 милиона лева. Общите дългове със сигурност надхвърлят 500 милиона лева, а вероятно достигат до 600 милиона. И без да се прави справка е ясно, че тази сума надхвърля активите на публичните лечебни заведения.
Предвид това, че разходите на болниците през 2012 година неизбежно ще нараснат в резултат на инфлацията и повишаването на минималната работна заплата, а приходите видно от бюджета на НЗОК ще останат същите, може да се очаква, че в края на годината дълговете допълнително ще нараснат. Това обстоятелство се превръща в огромен проблем на здравната система, който има не само финансови измерения. Дългове в такива размери, надвишаващи активите се отразяват негативно не само на инвестиционния процес, но в голяма степен затрудняват текущите плащания, което неизбежно рефлектира върху качеството на медицинската помощ.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

21°C

София

Слънчево

Влажност: 32%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»