Вход

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

Днес е Световeн ден за борба с болестта на Бехтерев

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) отбеляза Световния ден за борба с болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилит). Представители на ОПРЗБ се събраха при Дървото на надеждата, за да го накичат със сините ленти, символ на заболяването. Дървото беше посадено миналата година пред Клиниката по ревматология на болница „Св. Иван Рилски“ и е символ на надеждата на пациентите с ревматологични заболявания у нас за по-добро лечение и качество на живот.

Болестта на Бехтерев е ревматологично заболяване, засягащо костите. При него имунната система атакува ставите, които се възпаляват и деформират. Състоянието е отличава от останалите артрити заради характерното засягане на гръбначния стълб. Болестта на Бехтерев е инвалидизираща, съпроводена е с много силна болка и намаляване на обема на движение на тялото. Често хората с анкилозиращ спондилит имат проблеми в работата и реализацията, общуването с близки и приятели и т.н.
Хората с болест на Бехтерев у нас се сблъскват с редица проблеми, на първо място свързани с лечението. Заболяването е едно от малкото автоимунни състояния, при които рехабилитацията може да окаже значително влияние. Въпреки това, за една година, пациентите разполагат само с 10 дни физиотерапия чрез НЗОК. Достъпът до модерно лечение, което да подобри значително качеството на живот, е свързано тежки и дълги бюрократични процедури. Често хората с болест на Бехтерев се изправят пред характерната ситуация „нямаш пари – не се лекуваш“. Държавата не е провеждала проучвания за броя на хората с това заболяване у нас. По неофициални данни 30 000 българи страдат от анкилозиращ спондилит. В 10 области на страната ни няма нито един ревматолог, което е причина за липсата на адекватно лечение и навременно диагностициране на тези хора. Болните от Бехтерев живеят в условия на висок социален риск и лошо качество на живот, трудно намират и се задържат на работа, често срещат неразбиране от работодатели и държава.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»