Вход

Сбогом на общинското здравеопазване

  • Публикувано на Архив

55 общински болници за активно лечение ще получат през 2012 година общо 79 милиона лева или средно по 1.4 милиона лева. За сравнение осемнадесетте  университетски болници получават 341 милиона лева или средно по 18.9 милиона лева. На 26-те държавни, областни болници се предоставят 240 милиона лева или средно по 9.2 милиона. В тези числа не са включени субсидиите за спешна помощ и за разкрити легла в отделения по реанимация, които също се изплащат само на държавните болници.

Ако така определените бюджети не бъдат променени, че в края на 2012 година можем да кажем последно сбогом на общинското здравеопазване, такова каквото е било през последните 100 години. Вероятно няколко общински болници, като тези в Лом и Харманли ще устоят на натиска, но повечето от съществуващите сега 55 лечебни заведения са обречени. Сумата от 1.4 милиона лева годишно е поне два пъти по-малка от необходимата за функциониране на една  многопрофилна болница за активно лечение. При очертаващата се двуцифрена инфлация през годината може от сега да се прогнозира нарастване на задълженията към доставчици, закъснение на заплатите, липса на медикаменти и консумативи за лечение, влошаване на битовите условия. В резултат достъпът до болнично лечение ще става все по-труден за все по-голяма част от населението.
Общинските болници не са излишни, както мнозина смятат. Повечето от тях не са възникнали през последните 10 или 20 години, нито във времето на тоталитарната държава. В голямата си част тези болници са били изградени в първите десетилетия след Освобождението и имат над 100 годишна история. Изграждането им е резултат на усилията на местните общности да осигурят на населението възможност за своевременно лечение. Този естествен ход на развитие на нашето здравеопазване сега е на път да бъде прекъснат. Една по една общинските болници затварят врати, в повечето случаи не защото е отпаднала потребността от тях, а защото политици с чиновническо мислене са решили, че болници трябва да има само в столицата и административните центрове на областите. Решенията се вземат от хора, които никога не са стъпвали в общинска болница и които не разбират механизмите и принципите на функциониране на здравеопазването в България и в частност на болничното здравеопазване. В основата си тези решения са мотивирани от желание да се създаде удобство за държавната администрация, независимо какво ще коства на хората.
Под мантрата „така е в Европа“ ни убеждават, че в някои страни на континента броят на болниците бил по-малък отнесен към населението. Това безспорно е така, но никой от вземащите решения хора не си направи труда да провери дали в тези страни болничната помощ е организирана по същия начин и дали изобщо там под болнична помощ разбират същото, което разбираме у нас. Защото сам по себе си броят на болниците на глава от населението на значи нищо, ако се разглежда откъснато от цялостната организация и начините на финансиране. Сравняваме броя на болниците и броя на легалата, но бягаме от сравнението за финансирането на тази дейност.
Изобщо подходът да се противопоставят едни на други болници, да се определя административно кои да работят и кои не, кои колко да получават е напълно погрешен. Няма никаква драма, ако някоя общинска болница се закрие, защото никой не желае да се лекува в нея. Няма никаква драма и ако това се случи с областна или университетска болница. Важното е нещата да следват своя естествен ход. Това означава вида, броя на болниците и размера на тяхното финансиране да се определя от търсенето и предлагането на медицински услуги, тоест от самия пациент, който е най-заинтересован от това да има добри болници, предоставящи качествено лечение.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»