Вход
joomla social share plugin

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

Половината от парите за болниците са разпределени в София и Пловдив

Делегираните бюджети доведоха до тежки регионални диспропорции
Разпределението на болничните бюджети през 2012 година, показва, че почти половината от всички пари са разпределени за градовете София, и Пловдив. Столичната РЗОК получава 347 милиона лева, а Пловдивската 163 милиона лева при общо разпределени 1 милиард и 100 милиона лева. Според данните на НСИ от последното преброяване, в двата града живеят малко над 20% от населението.

Разпределението на бюджетите сочи също, че 90% от всички средства са насочени към лечебни заведения, разкрити в столицата или областните градове. В тези 28 общини според данните от последното преброяване живеят малко над 4 милиона души. Населението на останалите 247 общини е 3,5 милиона души, за които са предвидени едва 10% от парите за болнична помощ.
Тази тежка регионална диспропорция се дължи в най-голяма степен на въведените преди няколко години делегирани (впоследствие наречени прогнозни) бюджети, защото парите вече се разпределят административно, а не пазарно. Важна роля за диспропорцията играе и субсидирането на държавните болници (за спешна помощ и реанимация), разположени именно в областните градове. Своята роля изиграха и медицинските стандарти с въведените нива на компетентност, чиято цел беше именно да насочи финансов ресурс към университетските и областните болници.
Диспропорцията ще продължи да се задълбочава и заради разпределението на европейските средства по Оперативна програма Регионално развитие. Те вече са насочени към държавните болниците в столицата и областните градове и точно обратно на целите на Оперативната програма, не само няма да намалят регионалните различия, но ще ги увеличат. Правителството и евробюрократите нехаят за това, че в резултат на тази дълбоко погрешна политика, почти половината население на България е дискриминирано по отношение на достъпа му до болнична медицинска помощ.

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

25°C

София

Слънчево

Влажност: 50%

Вятър: 0.00 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»