Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Да издигнем паметник!

 • Публикувано на Архив

18 деца са починали през последната една и половина години в дома за медико-социални грижи в Плевен. Повечето от тях от недохранване. През всеки един от последните 18 месеца, едно невинно, чисто като сълза дете е предавало Богу дух. Изоставени от своите родители и близки. Изоставени от държавата. Изоставени от човечеството.
Никой не го забелязва. 172 души персонал на дома са безмълвни свидетели. Цялото ни общество сякаш е неспособно да реагира. Мълчим и сега, когато истината излезе наяве. Вероятно, защото нямаме келепир от тая работа. Или, защото не сме способни вече на съчувствие и състрадание. А може би от срам от самите себе си, от неспособността ни да бъдем човеци.

Това не е първият случай. Скандалът с дома в Могилино още не е забравен. Какво направихме, че трагедията да не се повтаря? Нищо! Както винаги.
Имаме агенция за закрила на детето. Имаме Закон за закрила на детето. Имаме министерство на здравеопазването, здравни инспекции, полиция, прокуратура. Имаме всичко, а не направихме нищо. Защото сме силни само в празните приказки.
Виждали ли сме дете на 10 години, което тежи 5 килограма? Съмняваме, се че дори и във филмите за Освиенцим и Дахау може да се видят такава кадри.
Разговорът за тази трагедия е по-важен от всички други теми, защото засяга същността ни като човеци. Какво тук значат магистрали, централи, бюджети, партии и ербапи дето се пъчат по телевизиите?
Колко струва страданието на всяко едно от тези деца - мъченици? Имаме ли силите да съпреживеем страданието, болката от последните часове на живота им? Имаме ли право да поискаме прошка на тези невинни създания, за собственото ни бездушие, безсилие и безсърдечие?   
Да издигнем паметник на мъчениците! Не в двора на дома и не в Плевен. Да го издигнем в центъра на нашата столица. За да ни напомня , че сме хора преди всичко, а после население, електорат и данъкоплатци.
Нека не искаме от държавата да го направи. Нека ние хората да съберем пари, за един паметник на добротата и човеколюбието. Дължим го на починалите дечица. Още повече го дължим на себе си и следващите поколения!
Д-р Стойчо Кацаров

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»