Вход

18 април - Европейски ден на пациента

  • Публикувано на Архив

Този ден е повод отново да се говори за правата на пациентите. У нас те са разписани, но по-скоро като пожелания, а не като норми, каквито трябва да бъдат. От нарушаването им няма последици.
Хората масово не знаят правата си като пациенти, а изглежда и не желаят да ги научат, освен ако не им се наложи.
Правата на пациентите в европейските държави са уредени по различен начин и имат различно съдържание. До сега, Европейските институции не са предприели действия за уеднаквяването им, в контекста на разширяващите се възможности за лечение в страна членка различна от страната, в която човек се осигурява. ЦЗПЗ кандидатства с такъв проект пред Европейската комисия и имаме амбицията да бъдем домакини на Европейска конференция за информираното съгласие за лечение през 2013 година.

Нашите наблюдения в ЦЗПЗ показват, че все повече граждани имат нагласата да търсят правата си, като пациенти. Административният контрол е силно формализиран и поради това в голяма степен неефективен. Съдебният контрол е значително по-ефективен, но е трудно достъпен. Съдебните процеси за непозволена увреда са бавни, тежки и скъпи. Държавата изисква 4% такса, която в повечето случаи е непосилна за тежко болни и увредени хора. Когато към това се добавят адвокатски хонорар, такса за медицинска експертиза, разходи за пътувания(ако делото се гледа в друг град) става ясно кое пречи. Ето защо тук е необходима промяна, например:
Намаляване на държавната такса за такива дела на 2%
Създаване на възможност такива дела да се гледат и по седалището на ищеца, а не само по седалището на ответника.
Отделно от това е необходимо да се обсъдят някои аспекти на застраховането. По силата на закона, всеки лекар е длъжен да се застрахова за дейността си. По своя характер това е гаранционна, безвиновна отговорност. Застрахователят, обаче може да се ангажира само в рамките на съдебен процес.
Друг проблем е със застраховките „гражданска отговорност“ за автомобилите. Тези застраховки са насочена за поправяне на щетите, нанесени на трети лица. Нито един застраховател, обаче не заплаща на болниците за лечението на пострадали при пътно-транспортни произшествия. НЗОК също би могла да поиска възстановяване на платените средства, но такива механизми няма.
Накрая, гласът на пациента ще бъде чут, когато той стане важният човек в системата. Той ще бъде важен, когато развитието зависи от неговото мнение, например дали е доволен или не от приложеното лечение, условията и грижата.
Сега финансовият резултат на болниците се определя от няколко чиновника, които отпускат бюджет по неясни и необявени критерии. Успехът на болницата зависи от това дали ще се „хареса“ на тези чиновници, а не от това дали пациентите са доволни или не от лечението.
Необходимата промяна е отново се върнем към принципа, че парите следват болния, а той избира свободно къде да се лекува. Така, чрез своя избор, на практика болният ще определя финансовия резултат на лечебното заведение.
Това е фундаментален въпрос, чието решаване не търпи отлагане, защото се създават трайни нагласи у лекарите да ни обслужват, като чиновници.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»