NSVOK top banner

Вход

Продължава закриването на аптеки в малки населени места

ilko getovБългарският фармацевтичен съюз излезе с декларация, в която изразява загриженост за липсата на гарантиран и равнопоставен достъп до лекарства и фармацевтични услуги за българските граждани. Реакцията на съсловната организация е провокирана от съобщения в медиите за поредното закриване на аптека в малко населено място – Община Бобошево.
От БФС припомнят, че в Правителствената програма за управление за периода 2017-2021 г. ясно са дефинирани приоритетите в здравеопазването и мерките в подкрепа на малките и средни предприятия и фармацевтичния сектор, а аптеките в малките населени места са точно такива.
„Тревожно е, че и през 2018 година не се наблюдава подобряване на достъпът до аптечно обслужване и не се повишава качеството на фармацевтичната грижа, както е заложено в цел 121.

Не са предприети мерки за въвеждане на инструменти за преодоляване на регионалните дисбаланси по отношение на достъпа до аптеки (мярка 455), а напротив, аптеки се закриват и от това страдат българските граждани“, посочват фармацевтите в декрларацията.
Оттам изразяват и загриженост за липсата на национална аптечна карта, която да стане основа на регулация на откриването на аптеки чрез демографски и географски критерии. Според БФС това е пътят за постигането на европейски стандарти за достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Аптеки
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост