NSVOK top banner

Вход

Новите правила за биологични лекарства притесняват пациентите

reumaНа 15 октомври тази година, НЗОК за пръв път въведе термина разходна ефектиност на лекарствена терапия в Указания за лечение на някои болести, като серопозитивен ревматоиден артрит, системен лупус, болест на Бехтерев, болест на Крон и др. На пръв поглед се създава впечатление, че целта на промяната е да се използват най-евтините лекарства на пазара, което основателно предизвиква опасенията на много пациенти, че вече ще бъдат лекувани с най-евтиното, а не с най-доброто лекарство.
Разходната ефективност при медикаментозното лечение на различни заболявания не е нещо непременно лошо. Прилагането на методи за изчисляване на този показател може значително да снижи разходите за лечение, както на отделният пациент, така и общите разходи за лекарства. Това ще позволи спестените средства да бъдат използвани за включване на нови групи

заболявания и медикаменти в реимбурсните списъци. Стига методите да се прилагат коректно.
С измененията на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесени заедно с бюджета на НЗОК, се дава легална дефиниция на понятието:

„Разходна ефективност на лекарствен продукт/терапевтичен курс“ е съотношението между постигане на терапевтичен резултат от прилагане на лекарствен продукт/лекарствена терапия и разходване на средства от бюджета на НЗОК за същия продукт/терапия, при съпоставянето му с друг/и лекарствен/и продукт/и или лекарствени терапии, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК“.
Както се вижда от дефиницията, разходоефективен и евтин лекарствен продукт са две различни неща. Едно лекарство може да е по-евтино, но другото, по-скъпо лекарство да е по разходоефективно. Един прост пример за илюстрация. Представете си, че имате едно лекарство, което струва 5 лева за опаковка и повлиява 10% от болните от дадено заболяване, а друго лекарство струва 10 лева, но повлиява 50% от болните. При съпоставянето на цената и ефекта от лечението се вижда, че второто лекарство макар и два пъти по-скъпо е по разходоефективно от първото.
Изглежда логично, но както в повечето случаи, дяволът е в детайлите.
Първият въпрос е защо и е на НЗОК да прилага метод за оценка на разходна ефективност, след като всеки медикамент допуснат до Позитивният лекарствен списък е преминал през оценка на здравните технологии, която по същество е същото?
Оценка на здравните технологии се извършва от повече от две десетилетия и за нея има разработени механизми, процедури и правила, базирани на статистически значими изследвания, които са международно признати и утвърдени.
Механизмите за оценка на разходна ефективност са разписани от самата НЗОК на 3 страници. Разходите се определят, чрез умножаване на броя на опаковките, необходими за лечение на един пациент за една година по цената на една опаковка. За оценка на терапевтичният ефект са посочени два показателя – намаляване на броя на хосптализациите и намаляване на клиничната симптоматика. Изчисленията са направени за минало време, неизвестно на какъв брой пациенти за всеки медикамент и как са сравнени резултатите за всеки от тях. Краткото описание на механизмите завършва със списък с лекарства, които са определени за разходоефективни.
Така възниква основателно и втория въпрос. Има ли капацитет НЗОК да извърши такава оценка, приетият от нея механизъм стандартизиран ли е, статистически достоверен ли е и прилаган ли е някога от някого до сега? Това е особено важно и с оглед обстоятелството, че според приетият модел, НЗОК ще заплаща само лекарствата от списъка, а пациентите не биха могли да получат останалите с доплащане на разликата.
Третият въпрос, който следва е защо продължава да се прави оценка на здравните технологии, щом, като така или иначе кое лекарство ще се плати, се решава от оценката за разходна ефективност на НЗОК? В този случай разходите за оценка на здравните технологии (а те не са никак малки)стават излишни и могат да се спестят на фирмите и на администрацията. Оставането на двата механизма за оценка на разходите остава съмнение, че може би единият не е много достоверен, изпитан и сигурен.
Биологичните лекарства са определени, като втора линия терапия, с друго думи, можеш да ги получи, само ако вече си провел неуспешно лечение с лекарства от първа линия. Разликата между първа и втора линия не е само в цената. Лекарствата от първа линия, каквито са цитостатици и кортикостероиди, са по-евтини, но имат и значително повече странични действия. Биологичните лекарства са по-ефикасни и с по-малко странични действия, а единствената причина за определянето им като втора линия е цената. Един от тези биологични лекарства, може да се прилага при бременни жени, а друг е показан при наличие на злокачествено заболяване. И двата, обаче не са попаднали в списъка с разходоефективните медикаменти. Защо са извадени е въпрос, на който също нямаме отговор.
Буди недоумение и фактът, че експертите на НЗОК не са взели участие в разработването на механизмите за оценка на разходна ефективност, макар, че посред НРД, изискванията за лечение с биологични медикаменти се правят съвместно с тях. Повечето от лекарите по един или друг начин вече показаха, че не са съгласни с тях.
Тези неясноти около новите правила пораждат основателни притеснения у пациентите с автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориазис, системен лупус, болест на Крон и др. Те се опасяват, че новите правила за определяне на разходна ефективност при лечение с биологични лекарства, могат да се отразят неблагоприятно на лечението им, да доведат до влошаване на здравословното им състояние, а ходът на тези болести в повечето случаи е необратим.
Само НЗОК би могла да успокои хората и а разсее съмненията.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства НЗОК Анализи
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост