NSVOK top banner

Вход

Онколози искат принципът за най-евтиното лекарство да не важи при рак

onkolekarstvaГилдията на онколозите поиска пред парламентарната здравна комисия в четвъртък изрично да се разпише в Закона за бюджета на здравната каса, че принципът да се изписва най-евтиното лекарство няма да важи при лечение на рак. Заместник-министър Жени Начева и шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев заявиха преди седмица, че условието за разходоефективност ще важи само за лекарства, изписвани по протокол от НЗОК. Онколозите обаче се притесняват, че ако това изрично не се запише в закона, не е сигурно, че няма да се приложи и в онколечението.

Ако промяната обхване и него, едни от най-успешните методи - имуно- и таргетните терапии, вече няма да се покриват от касата.
“Не би било редно всички лекарства да бъдат сложени в общ кюп и да се избира най-евтиното, защото те не са едно и също, както ракът не е едно заболяване. Този на белия дроб може да бъде повече от 4 варианта и се лекува по коренно различен начин”, обясни медицинският онколог д-р Росица Кръстева.
До 18 часа в петък могат да се внасят предложения за промени в Закона за бюджета на здравната каса. Той вече мина на първо четене в парламента и бе одобрен. Остава окончателното второ четене, което по информация на вестник "24 часа" ще бъде на извънредно заседание във вторник.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост