NSVOK top banner

Вход

Лекарства и медицински изделия

Катаегория статии за лекарства, лекарствена регулация, медиицнски изделия и консумативи, аптеки,дисртибуция, внос и износ.

Маркирана като

Н. Костов:Трябва да спрем корпоративните интереси, които се представят за обществено необходими

lekarstvaПредседателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов бе любезен да отговори на нашите въпроси, свързани с въвеждането на механизми за верификация на лекарствените продукти.

Г-н Костов, датата 9 февруари наближава, а скептичните мнения, че възможно към този момент системата за верификация на лекарствата да заработи, стават все повече. Как ще коментирате този факт?

 Да започнем с идеята за верификация се основава на тезата за необходимост от мерки в борбата с фалшивите лекарства. Знае се, че за последните 5 години у нас е открита една-единствена опаковка фалшив медикамент в България в нелегална аптека на морето. По данните на Асоциацията за верификация на лекарствата обаче между 2% и 4% от лекарствата са фалшиви. Това означава, че в България би трябвало да има милиони фалшиви опаковки, което очевидно е абсурд. Просто в Европейския съюз има проблем, който си има име – лобизъм. В Брюксел има над 10 000 лобисти, които са официално регистрирани. Те се занимават точно със създаването на подобни директиви, които ние после трябва да изпълняваме. Ето защо ние трябва да спрем подобни корпоративни интереси, които се представят за обществено необходими.

А. Вълев: Някой иска трудът на фармацевта да е безплатен

a.valevПредседателят на Националната аптечна камара Антон Вълев беше любезен да отговори на нашите въпроси, свързани с въвеждането на механизми за верификация на лекарствените продукти.

Г-н Вълев, темата за готовността на фармацевтичния бранш да въведе системата за верификация на лекарства вече е обект на засилен обществен и медиен интерес и, за съжаление, дава повод за сериозни притеснения. Защо стана така?

Европейският регламент за верификация на лекарствата влиза в сила на 9 фавруари, но ние като професионална гилдия сме категорични, че аптеките нямат готовност за въвеждането й. Преди всичко трябва да е ясно, че става въпрос за инвестиране на средства, които биха затруднили повечето от нас. Най-вече собствениците на аптеки в малки населени места, но и останалите. Обърнете внимание, че не става въпрос единствено за инвестиция в закупуването на четците и на софтуера, а в много по-голяма степен за увеличените разходи за поддръжка на техниката и за персонал, които ще са постоянни, а не еднократни. По наша преценка само една четвърт от аптеките към момента имат готовност да се справят в срок, а този срок наближава – до крайната дата 9 февруари остават само 24 дни.

НЗОК: Не използвайте децата за користни цели

nhifПресцентърът на НЗОК разпространи прессъобщение, в което предоставя информация, свързана с отказа на Румънската страна да проведе лечение на дете от България със спинална мускулна атрофия и отказът на болница в Кьолн, Германия да проведе лечение на друго болно дете. Информацията за отказа на румънската страна бе дадена от родителите на болното дете. Председателят на пациентската организация „Заедно с теб”, Пенка Георгиева обвини за това НЗОК. В телевизионно интервю тя заяви, че чуждите здравни фондове отказват лечение на български граждани заради натрупани дългове на нашата каса към тях и че лично Управителят ѝ Д-р Дечо Дечев трябва да поеме отговорността за това. Ето и пълният текст на пресъобщението:
Във връзка с продължаващите твърдения от страна на пациентска организация, че „поради недоверие към нашата НЗОК“ румънско лечебно заведение е отказало лечение на българско дете със Спинална мускулна атрофия (СМА) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното:

Експерти: Верификацията на лекарства трябва да се отложи

lekarstva200Изправени сме пред реална опасност от фалити на близо половината аптеки, защото те няма да могат да отговорят на изискванията на променената нормативна база, свързана с въвеждането на две изцяло нови електронни системи за страната – едната – за контрол на недостига на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък и обслужвани от НЗОК, а другата – за въвеждането на Европейския регламент относно контрола на фалшифицираните лекарства в Европейския съюз. 

 За това алармираха фармацевти и експерти в бранша по време на Кръгла маса, организирана от Инициативен комитет от магистър-фармацевти, който настоява за отлагане на въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти, която налага изискването за маркиране на опаковките лекарства, отпускани по лекарско предписание 2D Matrix код и стриктен контрол на входа и на изхода на аптеката – т.е. при влизането на лекарствения продукт в нея и при отпускането му на пациента.

Продължава закриването на аптеки в малки населени места

ilko getovБългарският фармацевтичен съюз излезе с декларация, в която изразява загриженост за липсата на гарантиран и равнопоставен достъп до лекарства и фармацевтични услуги за българските граждани. Реакцията на съсловната организация е провокирана от съобщения в медиите за поредното закриване на аптека в малко населено място – Община Бобошево.
От БФС припомнят, че в Правителствената програма за управление за периода 2017-2021 г. ясно са дефинирани приоритетите в здравеопазването и мерките в подкрепа на малките и средни предприятия и фармацевтичния сектор, а аптеките в малките населени места са точно такива.
„Тревожно е, че и през 2018 година не се наблюдава подобряване на достъпът до аптечно обслужване и не се повишава качеството на фармацевтичната грижа, както е заложено в цел 121.

Регистрираха лекарство за тромботична тромбоцитопенична пурпура

attp okЕвропейската агенция е издала разрешение за пускане на пазара на Cablivi ™ (каплацизумаб) за лечение на възрастни, страдащи от епизоди на придобита тромботична тромбоцитопенична пурпура (TTП), рядко нарушение на кръвосъсирването. Заболяването е известно още и като болест на Мошковиц.Cablivi е първият терапевтичен продукт, специално посочен за лечението на TTП.

TTП е животозастрашаващо, автоимунно-основано нарушение на кръвосъсирването, характеризиращо се с екстензивно образуване на съсиреци в малки кръвоносни съдове в цялото тяло, водещо до тежка тромбоцитопения (много нисък брой на тромбоцитите), микроангиопатична хемолитична анемия (загуба на червени кръвни клетки чрез разрушаване), исхемия (ограничено кръвоснабдяване на части от тялото) и широко разпространени увреждания на органи, особено на мозъка и сърцето.
Въпреки сегашното стандартно лечение, състоящо се от ежедневна плазмафереза и имуносупресия, епизодите на TTП все още са свързани със смъртност до 20%, като повечето смъртни случаи се случват в рамките на 30 дни от диагностиката.

Откраднаха лекарства за онкоболни

koc vracaМедикаменти за над 200 000 лв са откраднати от аптеката на Комплексния онкологичен център във Враца. Кражбата е станала през почивните дни, а липсата на лекарствата е установена, когато персоналът дошъл на работа, съобщава БНТ. Води се разследване, в което са се включили и следователи от столицата.
Освен че има желязна врата и решетки на прозорците, обектът е свързан със СОТ . Тази сутрин персоналът веднага забелязал празните рафтове.
Маргарита Цекова, аптекар: Направена е ревизия и нещата са в полицията, каквото липсва. Не мога да кажа колко точно е сумата, но това са скъпи лекарства, не е малка. Като количество не са много, но са скъпи.
Шефът на здравното заведение д-р Григор Томов, каза за БНТ, че вероятно кражбата е организирана със съдействието на вътрешен човек, който оставил отворен прозореца на аптеката през почивните дни. Не е ясно защо не се е задействала и алармената система.

Започват лечени на деца със спинална мускулна атрофия от февруари

sp musk atrofiаМинистерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen. За да стане това факт, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.
В момента тече обучението в клиники в Румъния и Испания на български специалисти, практикуващи в наши болници, да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Водещи професори от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛ „Александровска“ и МБАЛНП „Св. Наум“ вече са преминали теоретично обучение за прилагането на медикамента, като предстои и практическо такова. Нашите специалисти са обучавани относно медицинските показатели за включване на терапия, терапевтичните схеми за прилагане на медикамента, идентифициране и проследяване на ефекта от лечението, назначаването на поддържаща терапия, условията, в които се прилага медикаментът и подготовката на пациента.

Община Бобощево остана без аптека

boboshevoТочно на Коледа дейността си приключила единствената аптека и оттогава хората от района пътуват десетки километри до Дупница и Кюстендил, за да си купят необходимите лекарства.
„Бобошево е малка община с 10 населени места, в които преобладава възрастно население. Няма да оставим хората без лекарства. Кметовете са направили списък с всички самотно живеещи хора. На специален телефон в общината хората ще могат да заявят какво им е необходимо”, обясни в "Здравей, България" една от секретарките на общината.
„Част от сградата, в която се намира аптеката, е собственост на фармацевтично предприятие "Софарма". С него сме влезнали в контакт още преди Нова година. Предстои сключване на договор с новия аптекар. До 20 дни аптеката ще бъде отворена отново”, заяви кметът на Бобошево Крум Маринов.