NSVOK top banner

Вход

Пациенти с ревматични болести и НЗОК договориха по-добри условия за лечение и диагностика

reformНа 29.11.2018 г се състоя среща между експерти от НЗОК и представители на Организация на пациентитес ревматологични заболявания в България, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев.
По време на срещата беше обсъдена възможността Амбулаторна процедура 42 „АМБУЛАТОРНО НАБЛЮДЕНИЕ/ ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПОЛИАРТРОПАТИИ И СПОНДИЛОПАТИИ“ да бъде извършвана освен в болници и в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, тъй като настоящият механизъм на проследяване на лечението създава множество затруднения на пациентите, тъй като им се налага да пътуват до съседен град , за да може административно да им бъдат подготвени документи по АП 42, за да продължат своето лечение.
Припомняме, че преди създаването на АП 42 пациентите бяха наблюдавани и диспансеризирани от специалисти ревматолози, работещи в извънболничната медицинска помощ.

Ревматоидните заболявания са хронично протичащи и с прогресиращ характер, а връзката лекар- пациент е изключително важна, тъй като доверието между двете страни има отношение към придържането към терапията и постигане на клинична ремисия. С прехвърлянето на АП 42 в болничната помощ се прекъсва връзката между пациентите и лекуващите ги специалисти - ревматолози, които имат договор с НЗОК за извънболнична помощ.
Във връзка с постъпили предложения от пациентските организации, експертите от НЗОК изразиха положително намерение за намиране на варианти за достъп на всички групи пациенти, при клинична необходимост от назначаване на медикаменти извън групата на тези, които са най-разходноефективни.
Засегната беше темата и с възможностите за разкриване на повече експертни лекарски комисии, което би улеснило пациентите. В момента само 3 лечебни заведения са сключили договори с НЗОК за изпълнение на АП 38 - УМАБЛ „Св. Иван Рилски“ - гр.София; УМБАЛ „Каспела“ - гр. Пловдив и УМБАЛ“Св. Марина“ - гр. Варна.
По време на срещата беше подчертано, че съвместната работа между институцията и организациите ще продължи и занапред, за да може пациентите с ревматични заболявания да бъдат подробно информирани за всички административни процедури, свързани с предписване и отпускане на биологична терапия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост